DevOps Akadémia blog

Szolgáltató-független Kubernetes cluster villámgyorsan

Szolgáltató-független, nyílt-forrású eszköz (kops) használatán keresztül megismered a Kubernetes felépítését és a cluster létrehozását éles, felhős környezetben. Mindezt egyszerűen és villámgyorsan, pilótavizsga nélkül.
Bővebben

Szerver- és szolgáltatás felügyelet: Windows-szerver és router ellenőrzése

Megtanulod, hogyan használd a Nagios-t egy Windows szerver adatainak lekérésére (beleértve a belső információkat, mint pl. a rendelkezésre álló diszk kapacitás), valamint elsajátítod a MikroTik RouterOS és az OpenWrt alapú routerek ellenőrzését is.
Bővebben

Tesztkörnyezet villámgyorsan: Vagrant

A Vagrant képzésből megtanulod te is könnyebben és hatékonyabban csinálni a teszt- és fejlesztői környezetek létrehozását. Kezdve a Vagrant három soros alap beállításával egészen egy bonyolult, változókkal és ciklusokkal összerakott változatig, ami már komplex, sokgépes környezetet is fel tud húzni egyetlen parancs kiadásával. Megismered a főbb beállításokat, parancssori opciókat, az egyedi hálózat- és diszk hozzáadás, a mappa megosztás és a frissen indult gépben a szükséges beállítások automatikus elvégzésének felprogramozását.
Bővebben

DevOps Klub: Hogyan működhet együtt hatékonyan a fejlesztés, az üzemeltetés és a support?

A mai ”villám” DevOps Klub adásban Gáspár Attilával beszélgetek a közelgő budapesti Atlassian Day apropóján a support/üzemeltetés/fejlesztés együttműködéséről. Az élő műsorban te is felteheted a kérdéseidet.
Bővebben

Szerver- és szolgáltatás felügyelet: Nagios alapjai

A szerver- és szolgáltatás felügyelet képzés első alkalmán a Nagios telepítését és alapvető beállításait, valamint pár alapvető teszt elkészítését tanulod meg.
Bővebben
Hálózat tagság

Teljesítmény-mérés a hálózaton

A mindössze 20 perces "kávéképzésen" megtanulod, hogyan tudod a hálózatod valódi teljesítményét mérni és milyen apróságokon múlik az.
Bővebben
Linux tagság

Leggyakoribb Linux rendszergazda hibák és megelőzésük

Hibát mindenki elkövet. Ebből tanulunk. Ezek egy része apró bosszúságok, némelyik komolyabb fejfájást okoz. Ebben az írásban a leggyakoribb hibákat szedtem össze azzal a céllal, hogy ötleteket adjak a megelőzésükhöz. A "figyelj jobban oda" nem tartozik ezek közé. Ha ez menne, akkor nem lennének hibák. Minden esetben olyan megoldást mutatok, ami az apró figyelmetlenségek ellen is megvéd.
Bővebben

Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver készítése automatizáltan Linuxon

Az online képzésen lépésről lépésre látod az oktató képernyőjén a Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver elkészítését Debian és Ubuntu LTS szerveren. Az egyes lépésekhez részletes magyarázatot kapsz, hogy ne csak utánam tudd csinálni, hanem értsd és ha kell tudd módosítani azokat. A végére te magad össze tudsz állítani egy Samba AD szervert.
Bővebben

Etikus hacker

A hacker támadásokról, kisebb-nagyobb adatvesztésekről beszélgetünk, amelyek könnyen kivédhetők lennének, ha a vállalkozások is tisztában lennének ezekkel a veszélyekkel és felkészítenék rendszereiket.
Bővebben
Képzés

Docker alapjai: a telepítéstől a saját image készítéséig

A Docker alapjai képzésen megtanulod a Docker telepítését Linux szerverre, a docker parancs használatát konténerek indítására, leállítására és kezelésére, vagyis minden olyan alapvető funkcióra, ami segít, hogy a clustered mélyére tudjál nézni, meg tudd állapítani, hogy a legalsó szintig minden rendben megy-e, vagy ha nem hol a probléma.
Bővebben

SSL/TLS forgalom dekódolása

Hogyan keress hibát, ha titkosított a forgalom? Hogyan dekódold a HTTPS vagy más, titkosított forgalmat? Mit tegyél, ha a kommunikáció PFS védett?
Bővebben

Hogyan találsz jobb állást?

Mik azok a területek, amihez ha értesz, biztosan megkeres több fejvadász és válogathatsz az ajánlatokból?
Bővebben

Nézd meg az ingyenes képzéseket!

Scroll to Top