DevOps Akadémia blog

Modern naplózás: Magas rendelkezésre-állású Graylog cluster II.

A második alkalommal megszünteted a régi, feleslegessé szervert, majd teszteled a cluster működését. Végül pár biztonságot növelő beállítással ismerkedsz meg, hogy ne csak megbízható, de biztonságos is legyen a naplózási rendszered.
Bővebben

Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver készítése automatizáltan Linuxon

Az online képzésen lépésről lépésre látod az oktató képernyőjén a Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver elkészítését Debian és Ubuntu LTS szerveren. Az egyes lépésekhez részletes magyarázatot kapsz, hogy ne csak utánam tudd csinálni, hanem értsd és ha kell tudd módosítani azokat. A végére te magad össze tudsz állítani egy Samba AD szervert.
Bővebben

Szerver- és szolgáltatás felügyelet: Nagios alapjai

A szerver- és szolgáltatás felügyelet képzés első alkalmán a Nagios telepítését és alapvető beállításait, valamint pár alapvető teszt elkészítését tanulod meg.
Bővebben
Képzés

Docker alapjai: a telepítéstől a saját image készítéséig

A Docker alapjai képzésen megtanulod a Docker telepítését Linux szerverre, a docker parancs használatát konténerek indítására, leállítására és kezelésére, vagyis minden olyan alapvető funkcióra, ami segít, hogy a clustered mélyére tudjál nézni, meg tudd állapítani, hogy a legalsó szintig minden rendben megy-e, vagy ha nem hol a probléma.
Bővebben

Szerver- és szolgáltatás felügyelet: Nagios haladó beállítása

Az első kettő alkalommal megismerkedtél a Nagios alapjaival. Tudsz Linux- és Windows szervereket, valamint SNMP-vel routereket felügyelni. Pár apró, de fontos dolog hiányzik még a teljességhez.
Bővebben

SSL/TLS forgalom dekódolása

Hogyan keress hibát, ha titkosított a forgalom? Hogyan dekódold a HTTPS vagy más, titkosított forgalmat? Mit tegyél, ha a kommunikáció PFS védett?
Bővebben
Linux tagság

Leggyakoribb Linux rendszergazda hibák és megelőzésük

Hibát mindenki elkövet. Ebből tanulunk. Ezek egy része apró bosszúságok, némelyik komolyabb fejfájást okoz. Ebben az írásban a leggyakoribb hibákat szedtem össze azzal a céllal, hogy ötleteket adjak a megelőzésükhöz. A "figyelj jobban oda" nem tartozik ezek közé. Ha ez menne, akkor nem lennének hibák. Minden esetben olyan megoldást mutatok, ami az apró figyelmetlenségek ellen is megvéd.
Bővebben
Hálózat tagság

Teljesítmény-mérés a hálózaton

A mindössze 20 perces "kávéképzésen" megtanulod, hogyan tudod a hálózatod valódi teljesítményét mérni és milyen apróságokon múlik az.
Bővebben

Etikus hacker

A hacker támadásokról, kisebb-nagyobb adatvesztésekről beszélgetünk, amelyek könnyen kivédhetők lennének, ha a vállalkozások is tisztában lennének ezekkel a veszélyekkel és felkészítenék rendszereiket.
Bővebben

Hogyan találsz jobb állást?

Mik azok a területek, amihez ha értesz, biztosan megkeres több fejvadász és válogathatsz az ajánlatokból?
Bővebben
Scroll to Top