Hálózati alapismeretek

A hálózat kezelés és beállítás elsőre pofon egyszerű feladatnak tűnik. Nincs benne semmi nehézség. De ez nem jelenti azt, hogy később sem lesz. Ahhoz, hogy jól tudjál hálózatot építeni kellenek az alapismeretek, amik meglepő módon sokaknál kisebb-nagyobb mértékben hiányosak. Az élet sokmindenre megtanít, de van pár alapismeret, aminek birtokában könnyebb lesz a dolgod.

A hálózati alapismeretek képzésen tényleg az alapokat szedtük neked össze. Ezúttal egy rendhagyó közös képzésen Kósa Ádámtól és Czakó Krisztiántól tanulod meg azokat. A képzésen megakpod a szükséges elméleti tudást és a gyakorlati hasznát is. Az elmélet, valamint a Cisco router (IOS) és ASA gyakorlat Ádám asztala, míg ugyanezek Linuxos és MikroTik RouterOS-es megvalósítása Krisztiáné. És persze mindketten hozzáadják a sokéves gyakorlati tapasztalatukból jövő tanácsaikat is.

A téma kisebb-nagyobb része nyilván ismétlés lesz sokaknak, de így rendezetten, összeszedve ezeket eddig még lehet, hogy nem hallottad, így tisztába tesz neked is pár dolgot. Legyen szó a Cisco és a Linux, valamint a MikroTik “világ” eltéréseiről, vagy csak pár elméleti alapról, ami a gyakorlatból tanultak mellől még hiányzott. Szépen sorban végigmegyünk azon, miért és hogyan tervezz hálózatot, hogyan is működik az IP hálózat a gyakorlatban, mire figyelj az IP címek használatakor (pl. netmask, CIDR), mik a privát címek, miért ne használj belső hálózatban feleslegesen nagy tartományokat, miért és hogyan érdemes a DHCP-t használni (és hogyan állítsd azt be az egyes eszközökön), mi is pontosan a címfordítás és miért hívjuk tévesen NAT-nak a PAT-ot és persze a MAC címzés működése sem maradhat ki.

Az ingyenes képzést érdemes elvégezned, ha a fentiek bármelyikére nem tudod gondolkodás nélkül rávágni a pontos választ vagy nem tudod szintén azonnal beállítani azokat a felsorolt eszközök mindegyikén. A képzéssel azoknak segítünk, akiknek kimaradt az elmélet (mert pl. nem iskolában, hanem a való életben tanultak hálózatot beállítani) vagy szeretnék, ha a meglévő tudásuk még biztosabb alapra épülne.

Oktatók

Kósa Ádám Kósa Ádám oktató

Hálózati mérnök, a DevOps Akadémia oktatója. Team leader a Sky-nál.

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

What Others Have Said


Iratkozz be!

Tematika

Iratkozz be!

Bejelentkezés

Regisztráció

Please check the reCAPTCHA to verify you are not a robot.
Gratulálok! Sikeresen regisztráltál.
Sajnálom, de nem tudlak regisztrálni. Helyesek a megadott adatok?

Kapcsolódó letöltések

  • -80% Helytartó

    Hálózati alapismeretek letöltés

    Megveszem 9.990 Ft 1.999 Ft

    letölthető oktatóvideó és jegyzet

Scroll to Top