3D Játékfejlesztés Unreal Engine 5 használatával – Amit tudnod kell!

Az Unreal Engine 5 használata és előnyei a 3D játékfejlesztésben

A UE5 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy lenyűgöző, valósághű játékokat hozzanak létre, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Az Unreal Engine egy forradalmi eszköz a 3D-s játékfejlesztésben. A UE5 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy lenyűgöző, valósághű játékokat hozzanak létre, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az UE5 játékmotor használatának előnyei között szerepel a gyors prototípuskészítés, a nagyfokú testreszabhatóság és a kiterjedt támogatási közösség. Segítségével a fejlesztők – legyen az egyszemélyes vagy néhány fős indie csapat, vagy akár egy ezer fős stábbal dolgozó stúdió – képesek létrehozni lenyűgöző vizuális effekteket, komplex játékmechanikákat és olyan játékokat, amelyek valóban képesek beszippantani a játékosokat egy hihetetlenül részletgazdag világba. – Gyere, látogass el velem a modern játékfejlesztés univerzumába!

Több mint 4 órányi alapozás, hogy a lehető legegyszerűbben belevághass a játékfejlesztésbe. Ha kicsit is érdekel a téma, esetleg valaha eszedbe jutott már, hogy megcsinálnád a saját játékodat, akkor miért is hagynád ki?

Első lépések: játékfejlesztés Unreal Engine használatával

Unreal Engine 5 az alapoktól: letöltés és telepítés

A telepítés és beállítás igen egyszerű és gyors. Először is, le kell töltened az Epic Games Launcher-ét, majd azon belül a főmenüben megtalálod és ugyancsak letöltheted és telepítheted az Unreal Engine 5-öt. Az Epic platformján létrehozott felhasználónevünket és jelszavunkat fogjuk tudni használni az Unreal Engine aktuális verziói alatt is. Nincs az a játékfejlesztő jelölt akinek ez problémát jelentene.

A telepítés során választhatunk a különböző komponensek közül, amelyekre szükségünk lehet a játékfejlesztés során, például különböző platformok SDK-jai. Fontos, hogy az Unreal editor rendelkezésre áll Microsoft Windows, Apple Mac és Linux operációs rendszerek alatt is.

Miután telepítettük, egyszerűen létrehozható egy új project. Itt már bele is vághatsz, hogy elkészítsd az álmaidban már összerakott játékot. Akár a telepítés közben létrejött parancsikonról, akár az Epic Games Launcher-ből direkt módon indíthatjuk az UE aktuális verzióját, amely intuitív felületet ad számunkra a projekt elindításához. Itt választhatunk a különböző projektsablonok közül, amelyek segítségével gyorsan elkezdhetjük a játékfejlesztést. A DevOps Akadémia Unreal Engine 5 bevezető tanfolyamán is innen, a legelejéről indulunk. Igen, ez a több mint 4 órás képzés számodra is elérhető!

Az Unreal Engine 5 funkcióinak és képességeinek áttekintése

A játékfejlesztés Unreal Engine 4 alatt is már sokaknak a megvalósult álom volt. A motor és az editor önmagukban is nagyszerű lehetőségei, de méginkább  fejlesztő központú megvalósítása és a velük elvégzett munka szempontjából. Pont úgy, mint a lenyűgöző végeredmény szempontjából. Szóval az UE4 sem volt már semmi!

Ekkor történt, hogy az Unreal Engine 5 számos új funkció, képesség, és újdonságok egész tárházával berúgta az ajtót a játékfejlesztésbe.

Az Unreal legújabb verziója olyan lehetőségeket kínál, mint a fejlett renderelési eljárások, a valós idejű globális megvilágítás – a Lumen bevilágítási rendszer -, a filmminőségű vizuális effektek, a Nanite struktúrák és a hatalmas, végtelennek ható világok megteremtését lehetővé tévő Word Partition rendszere.

A játékmotor fejlett renderelési funkciói lehetővé teszik, hogy lenyűgöző vizuális effekteket hozz létre a tereptárgyak, a domborzat, a Landscape, a növény- és tájtakaró felületek, azaz a Foliage beállítása segítségével. A valós idejű globális megvilágítás lehetővé teszi, hogy valósághű fény- és árnyékhatásokat hozzunk létre a korábbiaktól messze jobb minőségben. A részecske – particles – és más vizuális effektek lehetővé teszik, hogy filmminőségű jeleneteket hozzunk létre akár a filmvásznon, vagy építészeti látványterveken, de akár a játékokban is. Mindezt úgy, hogy a hétköznapokban is értelmezhető hardver-, azaz erőforrásigénnyel valósíthatjuk meg azt.

Ezen túlmenően, az Unreal Engine 5 számos további funkciót és eszközt kínál, beleértve a Blueprint rendszert, amely egy vizuális programozási nyelv. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gyorsan és hatékonyan hozzanak létre játéklogikákat anélkül, hogy hagyományos értelemben vett kódot kellene írni. Ugyanez könnyen és gyorsan tanulhatóvá is teszi keretrendszert.

Navigálás, rendezés és bejárás az Unreal Engine 5 editor felületein

Az Unreal Engine 5 felülete intuitív és könnyen használható. A fő ablakban található a “Viewport”, ahol megtekinthetjük, szerkeszthetjük és bejárhatjuk a sajátmagunk által létrehozott játékteret. Ezzel nagyon fontos megismerkednünk, mert ezek a nézetek számos helyen jelentőséget fognak kapni az editor működése és funkciói között. Ez az a felület, ahol a szerkesztő százszázalékban vizualizálja számunkra a készítés folyamatát és ez az ahol szabadon szerkeszthetjük a projektünket. Ha valaha kedvelted az olyan játékokat mint (mások mellett) a LEGO vagy a Minecraft, esetleg egyéb építős vagy craftolós játékok, akkor nagyon fog tetszeni neked is.

A felület bal oldalon található az Outliner, ahol láthatjuk a jelenetben lévő objektumok listáját. A jobb oldalon található a Details panel, ahol megtekinthetjük és szerkeszthetjük az aktuálisan kiválasztott objektum tulajdonságait. Az alján található a Content Browser, ahol kezelhetjük a projekthez tartozó fájlokat és eszközöket. Az Unreal Engine 5 felületén számos további eszköz és panel található, amelyek segítségével hatékonyan fejleszthetünk játékokat. Sőt, a kedves “game developers”, a kész, vagy félkész pálya bármely pontjáról elindulva le is tudjátok játszani az aktuális játékot.

Környezet, pályák, szintek létrehozása és a hangulat megteremtése az Unreal motorral

Játékfejlesztés Unreal Engine alatt: lenyűgöző, élethű világ tervezése és építése

Az Unreal Engine-ben lehetővé válik, hogy lenyűgöző, akár fotorealisztikus világokat, prezentációkat, játékokat és környezetet hozz létre. A játékkörnyezet tervezése és a game design során fontos figyelembe venni a játék stílusát és témáját, valamint a játékosok elvárásait. Az Unreal Engine 5 számos eszközt kínál a játékkörnyezetek tervezéséhez és építéséhez. Ezek az úgynevezett editor, azaz szerkesztő módok. Ilyenek a domborzat megvalósításáért felelős Landscapeszerkesztő, vagy a tájtakaró, azaz a Foliage szerkesztő felülete, vagy a modellek létrehozására (vágására, nyújtására, sokszorosítására, stb.) szolgáló modell (modelling) mód. Ezek lesznek az elsődleges eszközeid a megvilágításban. Ezen eszközök segítségével létrehozhatunk természetes környezeteket, városi környezeteket, belső tereket, végtelen nyílt világokat és mindent, ami a 3D játékfejlesztés terén elképzelhető és elvárható a XXI. században. Ráadásul az engine készítője, az Epic Games a hardver és szoftver gyártókkal együttműködve mindig az elsők között szállítja a legújabb technológiák implementálásának lehetőségét a motorral, annak aktuális legújabb verziójával és annak funciói mentén.

Az Unreal Engine 5 “level” (szint, pálya, játéktér) szerkesztőjének és eszközeinek használata

Az Unreal Engine 5 szerkesztője lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan hozz létre és szerkessz szinteket, pályákat, jeleneteket (scene) a játékodhoz, vagy egyéb projektedhez. Ne feledd, az UE látványtervek, bemutatók, VR projektek, filmes trükkök, és más vizuális munkák megvalósítására is kiváló! A szerkesztőben hozzáadhatunk, eltávolíthatunk és módosíthatunk objektumokat a jeleneten, beállíthatjuk az objektumok tulajdonságait, és testreszabhatjuk a megvilágítását. Az Unreal Engine 5 szerkesztője támogatja a többszintű szerkesztést, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyszerre dolgozzanak több pályán. Ezen felül az UE5 számos további eszközt kínál a szerkesztéshez, beleértve a navigációs hálózat szerkesztőt, az AI útvonaltervezési eszközöket és a fizikai szimulációs eszközöket. Ezekkel te is megismerkedhetsz majd a haladó tanfolyamainkon.

Fontos kiemelnünk, hogy az összes többi game engine-hez képest (pl Unity vagy Godot) az UE gyártója, az Epic adja a legtöbb azonnal és ingyenesen elérhetővé tett assetet a kezünkbe. Ezt direktben van lehetőséged elérni a játékod világának fejlesztése közben a Quixel Bridge-en keresztül. Nem mellesleg, innen akár komplett épületeket és városrészeket is le tudsz tölteni – még mindig ingyen! – és ezeket a moduláris épületegyütteseket szabadon képes vagy variálni, és segítségükkel berendezni a világodat. Az Epic Marketplace egy másik nagyszerű forrás ahonnan ingyenesen juthatsz assetekhez, de ezen a felületen vásárolhatsz is másoktól már kész assetet, plugint vagy egyéb megoldásokat, hogy gyorsabban haladj a fejlesztéssel. A nagy fejlesztő stúdiók is ezt teszik, a végtelen modellezés és a méregdrága játékfejlesztői óradíjak legalább egy részének megtakarítására.

Ennek alapjait már te is elsajátíthatod a korábban is linkelt bevezető tanfolyamon. Pénzben mérhető, értékes tudás lesz számodra. Nem véletlen, hogy már egy ennyire kezdő képzésből is szerettünk volna alapokat adni hozzá neked. Érdemes kipróbálni és komolyabb időt szánni a gyakorlásra!

Játékmechanikák, hangok, effektek és hangulatteremtés

Interaktivitás, játékelemek és mechanikák hozzáadása a 3D-s játékhoz

Az interaktivitás kulcsfontosságú eleme minden játéknak. Ezzel válik teljessé a játékélmény, ettől áll össze a nagy kép, ami alapján a legtöbb játék megítélésre kerül. Az Unreal Engine 5 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy interaktív elemeket és játékmechanikákat adjanak hozzá a játékukhoz. Mindezt úgy, hogy a hagyományos értelemben vett számítógépes programozás, azaz kód / kódsorok írása helyett egy vizuális szkriptnyelven, grafikus felületen elvégzett beállítások segítségével hozzuk létre azt, ami a játékunkat mozgatja, a kihívást adja, és az igazi élményt nyújtja a játékosnak. Mindent, ami a tökéletes környezet, a grafika, az effektek, a karakter mozgása és tulajdonságai, lehetőségei, interakciói és gyakorlatilag azon is túl, amire csak lehetőséget szeretnél teremteni a játékodban.

Ez az úgynevezett Blueprint.

A Blueprint rendszerének használata a szkripteléshez

Ha elsőre bonyolultnak tűnik, akkor meg kell nyugtassalak, hogy soha nem volt még ennyire egyszerű a fejlesztés tanulása és a fejlesztői munka.

A Blueprintek lelkét az események sorba rendezése, hozzájuk elvárások (feltételek), és bekövetkezésük esetén a hozzárendelt utasítások végrehajtása adja, amit az Event Graph segítségével tudunk felvázolni. Ez a Blueprint szerves, elsődleges eleme. Ha elsőre bonyolultnak tűnik, akkor meg kell nyugtassalak, hogy soha nem volt még ennyire egyszerű a fejlesztés tanulása és a fejlesztői munka. A legegyszerűbb 2D platformon, a komoly 3D játékokon keresztül, a VR címekig.

A Blueprint lehetővé teszi interaktív objektumok létrehozását, mint például a gombok, ajtók és kapcsolók, létrehozza a játékos-karakter interakcióit, de ezen keresztül tudjuk logikai rendszerbe szervezni az olyan egyszerű karakter mechanikákat is, mint az ugrás, futás és lövés. De ezek segítenek minden más megvalósításában is, mint a harc, a beszélgetés, az inventory vagy menürendszer, a játékos által megoldandó rejtvények és a küldetések. A Blueprint felületek szerkesztésének segítségével létrehozhatunk egyszerű szkripteket, mint például animációk és hangok indítása vagy leállítása, de akár komplexeket is, mint például az NPC-k vagy a környezeti tényezők AI alapú vezérlése.

A hagyományos programozói tudás hasznos, de nem szükséges.

A hagyományos programozói tudás hasznos, de nem szükséges. Programozni itt is kell, de másként. A kezdőknek, vagy kifejezetten csak a játékfejlesztés felé nyitóknak sokkalta könnyebb dolguk van már az alapoktól, és gyorsabban képesek haladni, egyszerűbben képesek “programokat” megvalósítani. Ezeket a programokat itt sokkal inkább logikáknak és mechanikák nevezzük, illetve egy grafikus felületen vázoljuk fel.

Immerszív hanghatások

Az immerszív hang és általában a különböző hanghatások nagyban hozzájárulnak a játékélményhez.

Az immerszív hang és általában a különböző hanghatások nagyban hozzájárulnak a játékélményhez. Az Unreal Engine 5 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyszerűen, de nagyszerű minőségben adjanak hozzá hangokat, hanghatásokat, és háttérzenét a játékukhoz. Ehhez számos hangeszközt és funkciót kínál. Természetesen ezek megvalósítására is a Blueprint rendszerét tudjuk használni.

Játék tesztelése, hibakeresés és közzététel

Felkészülés és legjobb gyakorlatok a játék teszteléséhez és hibakereséséhez

A tanfolyamainkon nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy felhívjuk a figyelmedet arra, hogyan ne véts hibákat miközben a projekt épül, és hogyan használd az asseteket és blueprinteket a megfelelő módon, hogy ne adj felesleges munkát a hardvereidnek és a felhasználód / játékosod gépének.

A játék tesztelése és hibakeresése kulcsfontosságú a sikeres játékfejlesztésben. A tanfolyamainkon nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy felhívjuk a figyelmedet arra, hogyan ne véts hibákat miközben a projekt épül, és hogyan használd az asseteket és blueprinteket a megfelelő módon, hogy ne adj felesleges munkát a hardvereidnek és a felhasználód / játékosod gépének. Ez már a projekted elkezdése pillanatában ott kell, hogy legyen a fejedben, különben olyan hibákat is véthetsz, amelyeket utólagos optimalizálás során nagyon nehéz javítani. Tudjuk, komplett stúdiók képesek rajta elvérezni.

Az Unreal Engine 5 széles körben ad lehetőséget a játék teszteléséhez és a hibakereséséhez, beleértve a beépített tesztelő eszközöket és a hibakereső konzolt. Fontos lesz megszerezned azokat az ismereteket amellyel a projekteket nem csak széppé, hanem optimalizáltá és hiba (bug) mentessé tudod tenni, különben a felhasználók fejvesztve rohannak majd a Redditre és a Steamre kommentelni…

Saját játék / projekt véglegesítése és kiadása

Az UE5 támogatja a játék csomagolását és exportálását számos platformra, beleértve a Windows, Mac, Linux, iOS, Android, PlayStation, Xbox és Nintendo Switch hardvereit és szoftvereit.

Az Unreal Engine 5 segítségével könnyedén véglegesítheted és kiadhatod a saját játékodat. Az UE5 támogatja a játék csomagolását és exportálását számos platformra, beleértve a Windows, Mac, Linux, iOS, Android, PlayStation, Xbox és Nintendo Switch hardvereit és szoftvereit. Természetesen ennek akkor van értelme, ha a játékod és az alatta futó rendszer is készen áll erre. Ezt megelőzően fontos lesz a megfelelő tesztelés, majd a konfig és ini fájlokban történő megfelelő paraméterezés és a jó minőségű előkészítés. 

Ha kész a projekted, akár indie fejlesztőként is van lehetőséged játék / játékok kiadására. Ezt megteheted az Epic Games online boltjában, vagy a legnépszerűbb értékesítési platform, a Steam rendszerében is. Ráadásul az Epic rendszeresen ír ki “pályázatokat” és direkt UE fejlesztőknek teremt lehetőségeket ezáltal a saját online boltjában történő megjelenésre és a nyertes projektek finanszírozására. – Ezekről mind bővebben fogunk beszélgetni egy a játékfejlesztés kategóriájában hamarosan megjelenő élő kurzuson, amelyet online, de élő kérdezz-felelek formájában tartunk. Ha ezt a cikket később olvasod, csekkold le az előbbi linken, hogy elérhető-e már!

3D játékfejlesztés: konklúzió és ajánlások

3D játékfejlesztés előnyei, lehetőségei, tanulása – Játékfejlesztő tanfolyam lehetősége

Tehát az Unreal Engine az editor-, engine- és játékmechanikák és logikák széles tárházát kínálja a legfejlettebb szinten. Azonban az első billentyűleütéstől, a tervezésen, kivitelezésen és a blueprint alapú programozáson át, a tesztelésig, majd a kiadásig számos dologot fontos elsajátítanod a játékkészítés magasiskolája felé vezető úton. Mindez szükséges ahhoz, hogy olyan játékokat alkoss, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Ahhoz, hogy a megfelelő úton indulj el, a legpraktikusabb elvégezned egy UE5 tanfolyamot, ahol a legelején kezdheted az építkezést, stabil alapokat szerezhetsz, és a szakszerű tematikába szervezett oktatás keretében olyan tudást kapsz, amivel gyorsan és effektíven tudsz haladni a végtelen YouTube tutorialozás és a dokumentáció bújása helyett.

Fejlesztői tudás csiszolása – Út az új generációs játékok felé Unreal Engine-ben – Epic Games hivatkozások

Az Unreal Engine 5 alapvető funkciók elsajátítása után számos további lehetőség áll rendelkezésre. Ebben az Unreal Engine 5 hivatalos dokumentációja sokat segíthet. Az említett YouTube tutorialok is könnyebben értelmezhetőek, ha a megfelelő alapok bírtokában vágsz nekik. A közösségi fórumok, és a szakmai blogok mind nagyszerű források lesznek. Feltéve, hogy ismered az alapokat, és nem úgy kell résztvenned a közösség munkájában, hogy akár alapvető kifejezések, vagy gyakran használt logikák és koncepciók hiányoznak a tudástáradból. Ezeket mind komplex módon, tanmenetbe rendezve, szerkesztett videók formájában, rendszerezve meg tudod kapni. Kövesd a DevOps Akadémia játékfejlesztés tanfolyamait! Ez éveket is spórolhat neked, és a legeffektívebb haladást teszi lehetővé.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Iratkozz fel a hírlevélre!
Subscription Form