Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Linux rendszerek nagy előnye, hogy a szoftvereket csomagkezelővel tudod telepíteni és eltávolítani. A csomagkezelő nem csak fájlokat tesz fel vagy távolít el, de tudja egy szoftver működésének milyen függőségei vannak. Bármilyen Linux környezethez is nyúlsz, a csomagkezelést ismerned kell, hogy el tudd végezni a munkádat.

A nagyobb Linux disztribúciók esetén négy csomagkezelőt kell ismerj: a Debian vonal esetén az apt és dpkg páros, RedHat környezetben a dnf és rpm kombó, SuSE Linuxon a zypper és rpm, valamint Alpine Linuxon az apk használatával kell tisztában lenned.

A képzésen elsajátítod a Linux csomagkezelés alapjait: szoftverek telepítését-, frissítését és eltávolítását, a függőségek kezelését, a telepített szoftverek lekérdezését, a csomagtárolók (repositories) menedzselését, valamint pár hasznos tippet és trükköt, amik jól jöhetnek a mindennapi munkád során.

A gyakorlat során Debian, CentOS, OpenSuSE és Alpine rendszereken dolgozunk, hogy mind a négy csomagkezelő használatát megismerd. A tanultak egy az egyben alkalmazhatóak Ubuntu, RedHat Enterprise Linux és SuSE Enterprise Server rendszereken is.

A gyakorlati képzésen az oktató megosztott képernyőjén követed a lépéseket, melyekhez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd mi miért történik, ezáltal elsajátítsd a csomagkezelők működési logikáját, könnyedén tudj szoftvereket telepíteni, frissíteni és eltávolítani a legtöbb Linux disztribúción.

Alapozó összefoglalás a csomagkezelésről. “Must have” minden linuxosnak.

Jó pár hasznos (azaz számomra új) dolog is elhangzott, de sok régóta ismert alap dolog is. Több új imseretanyagra számítottam, de ez most csak részben teljesült.

Avatar for Kovács L. Tibor
Kovács L. Tibor
2022-03-08

Jó volt látni egybe a többféle csomagkezelést, illetve látni, hogy jeleneleg hogy is változtak meg egyes disztribuciókban a működésük.

Örülök, hogy néhány kérdésemre adott válasz korábbi ismerteimmel szemben nem változtak meg, ellenben a csomagkezelés utasításkészletével.

Avatar for Péter Mohay
Péter Mohay
2022-03-08

Részletes, átfogó képet ad az elterjedt csomagkezelőkről

Rendkívül sok újdonsággal találkoztam benne, nagyon hasznos.

Avatar for Schwarcz Zoltán
Schwarcz Zoltán
2022-03-08

Attekintest adott a kulonbozo Linux-ok kozti elteresekrol.

Kezdokent szamomra minden hasznos :)

Avatar for Peter
Peter
2022-03-08

hasznos, gyakorlatias kezdőknek jó alapok sokadik adása :)

Ez is nélkülözhetetlen…

Avatar for Tamás Tóth
Tamás Tóth
2022-03-08

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – korlátlan

14.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – letöltés

19.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Letölthető videó
  • Jegyzet

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés

27
tanuló
1
fejezet
5
tananyag
4,7
4,7 csillag az 5-ből (15 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,