Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés

A Linux rendszerek nagy előnye, hogy a szoftvereket csomagkezelővel tudod telepíteni és eltávolítani. A csomagkezelő nem csak fájlokat tesz fel vagy távolít el, de tudja egy szoftver működésének milyen függőségei vannak. Bármilyen Linux környezethez is nyúlsz, a csomagkezelést ismerned kell, hogy el tudd végezni a munkádat.

A nagyobb Linux disztribúciók esetén négy csomagkezelőt kell ismerj: a Debian vonal esetén az apt és dpkg páros, RedHat környezetben a dnf és rpm kombó, SuSE Linuxon a zypper és rpm, valamint Alpine Linuxon az apk használatával kell tisztában lenned.

A képzésen elsajátítod a Linux csomagkezelés alapjait: szoftverek telepítését-, frissítését és eltávolítását, a függőségek kezelését, a telepített szoftverek lekérdezését, a csomagtárolók (repositories) menedzselését, valamint pár hasznos tippet és trükköt, amik jól jöhetnek a mindennapi munkád során.

A gyakorlat során Debian, CentOS, OpenSuSE és Alpine rendszereken dolgozunk, hogy mind a négy csomagkezelő használatát megismerd. A tanultak egy az egyben alkalmazhatóak Ubuntu, RedHat Enterprise Linux és SuSE Enterprise Server rendszereken is.

A gyakorlati képzésen az oktató megosztott képernyőjén követed a lépéseket, melyekhez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd mi miért történik, ezáltal elsajátítsd a csomagkezelők működési logikáját, könnyedén tudj szoftvereket telepíteni, frissíteni és eltávolítani a legtöbb Linux disztribúción.

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – korlátlan

14.990 Ft

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – letöltés

19.990 Ft

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – korlátlan

14.990 Ft

Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés – letöltés

19.990 Ft

hasznos

Rated 4 out of 5

Amit tanultam, a több disztibúcióban való csomagkezelés lehetőségei.

Ami nem tetszett: egyszer kimaradt a képernyőmegosztás (sajnos előfordulhat), illetve a képernyőn lévő szövegből kitakar a kamera képe.

Avatar for Zsolt Noveczki
Zsolt Noveczki
2022-03-17

Alapos ismertető a csomagkezelésről [A](lpine)-tól a[Z](Ubuntu)-ig

Rated 5 out of 5

Tetszett, hogy összevette az egyes disztribúciók csomagkezelését. Előnyös tulajdonságok és hiányosságok is szóba kerültek.

Avatar for Halász József
Halász József
2022-03-11

Hasznos volt, várom a folytatást!

Rated 5 out of 5

Áttekintő volt, több rendszer összehasonlításával lefedtük majdnem az egész területet, sőt. Mindenképpen szükség lenne majd a hibakeresés témakörre is 🙂

Avatar for Lévai István
Lévai István
2022-03-11

A tartalom értékes volt, nagyszerű összefoglalás.

Rated 5 out of 5

A tananyag ismétlésre és ismerkedésre tökéletes

Avatar for Maczák György
Maczák György
2022-03-09

Számomra hasznos volt.

Rated 5 out of 5

Nekem nagyon tetszett, hogy mind a 4 disztribúción megcsináltuk ugyanazokat a példákat és külön kiemelte az előadó, hogy mik az eltérések és a hasonlóságok.

Avatar for Adamcsik Róbert
Adamcsik Róbert
2022-03-08
Linux rendszergazda alapismeretek: csomagkezelés

24

tanuló,

1

fejezet,

5

tananyag

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 csillag az 5-ből (15 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,