Ahhoz, hogy elkezdj ismerkedni a Kubernetesszel szükséged van egy tesztkörnyezetre. A sok lehetőség közül célszerű olyat választani, ami a legjobban közelít egy éles rendszerhez, így a tanultakat könnyen tudod majd élesben alkalmazni.

Az egyik legjobb megoldás a Canonical (Ubuntu) által fejlesztett microk8s. Ez egy kis erőforrás igényű és teljes értékű Kubernetes változat, így használható saját gépen (még Raspberry Pi-n is) és éles környezetekben (on-premis és felhő) egyaránt. Egyszerű telepíteni, könnyű menedzselni és tud mindent, amit egy Kubernetesnek tudnia kell.

A gyakorlati képzésen a microk8s telepítését és az éles környezethez leginkább közelálló tesztkörnyezet kialakítását tanulod meg. Saját gépen üzemelő K8s cluster esetén a két legnehezebb feladat a DNS és az ACME (Let's Encrypt) kompatibilis tanúsítvány-kiadó létrehozása. Ezek megvalósítása on-premis (védett hálózatban üzemelő) cluster esetén is jól jön.

A folyamat során megismerkedsz a Kubernetes-világ eszközeinek használatával (kubectl, helm), a legfontosabb Kubernetes erőforrásokkal (pod, deployment, stb.), az Ingress használatával és a tanúsítványkezeléssel (cert-issuer).

A képzésen az oktató képernyőjén követed a gyakorlati lépéseket, melyhez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd mi miért történik és te magad is el tudd azt végezni. A tanultak segítségével létre tudsz hozni a saját gépeden egy teszt Kubernetes rendszert, amiben elkezdheted kipróbálni az élesre szánt alkalmazásokat úgy, mint ahogy élőben is futna.

Iratkozz be!

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – napijegy

5.988 Ft
1 day hozzáférés

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – korlátlan

11.988 Ft

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – letöltés

17.988 Ft

Jó volt, de kezdőknek kicsit húzós

Rated 3 out of 5

Szerintem ez azoknak volt jó inkább, akik már nem kezdők. Sok dologra kitért, sok mindent megmutatott, de aki kezdőként nézte, az szerintem csak pislogott. Persze ha az volt a koncepció, hogy előbb legyen meg a tesztkörnyezet, ha nem is érti a tanuló, az is egy megoldás…

Avatar for Sutóczki Miklós
Sutóczki Miklós
2022-05-04

Nagyon jó alapozásnak érzem.

Rated 5 out of 5

Ez most nagyon jól sikerült szerintem. Jól felépített volt, a lépések érthetőek. Illetve – bár lehet hogy ez rajtam múlik inkább – nem voltak benne olyan valamilyen, témával kapcsolat alapfogalom ismeretét készpénznek veszünk. Szóval le a kalappal. 🙂

Avatar for Homoródi Frigyes
Homoródi Frigyes
2022-05-04

Nagyon hasznos és lényegi összefoglalás!

Rated 5 out of 5

Fontos hogy az alapoktól indult, folyamatosan vannak benne elméleti magyarázatok, mert ennélkül sokszor követhetetlenné válhat a gyakorlat is. Hasznos volt, lehet mire építkezni.

Avatar for Attila Magyar
Attila Magyar
2022-05-04

Nem kezdőnek való, de így sokkal jobb elindulni

Rated 4 out of 5

Tetszett, hogy némi konténerizáció alapismeretet feltételez az előadó, de azért el is magyaráz néhány alapvető fogalmat. Amiért számomra hasznos az az, hogy ennek segítségével valóban feltelepíthető saját gépre egy K8s és el lehet indulni a felhő szolgáltatók nélkül is.

Avatar for Fekete Máté
Fekete Máté
2022-05-04

Hasznos, főleg hogy már "éles" környezetbe is használható a microk8s.

Rated 5 out of 5

Az előző kubernetis képzések alpján nemvolt totálisan ismeretlen, a mostani alapján kicsit megpróbálom újra a kubernetes-t. 30 napos free hozzáférés a Goole Kubernetes-hez elég kevés ,nekem legalábbis.

Avatar for L Vastag
L Vastag
2022-05-03
4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 csillag az 5-ből (24 értékelés alapján)
36 új tanuló a hónapban

Oktató

 Czakó Krisztián

Czakó Krisztián