• Leírás
 • Tanmenet
 • Kérdések
 • Értékelések

Ahhoz, hogy elkezdj ismerkedni a Kubernetesszel szükséged van egy tesztkörnyezetre. A sok lehetőség közül célszerű olyat választani, ami a legjobban közelít egy éles rendszerhez, így a tanultakat könnyen tudod majd élesben alkalmazni.

Az egyik legjobb megoldás a Canonical (Ubuntu) által fejlesztett microk8s. Ez egy kis erőforrás igényű és teljes értékű Kubernetes változat, így használható saját gépen (még Raspberry Pi-n is) és éles környezetekben (on-premis és felhő) egyaránt. Egyszerű telepíteni, könnyű menedzselni és tud mindent, amit egy Kubernetesnek tudnia kell.

A gyakorlati képzésen a microk8s telepítését és az éles környezethez leginkább közelálló tesztkörnyezet kialakítását tanulod meg. Saját gépen üzemelő K8s cluster esetén a két legnehezebb feladat a DNS és az ACME (Let’s Encrypt) kompatibilis tanúsítvány-kiadó létrehozása. Ezek megvalósítása on-premis (védett hálózatban üzemelő) cluster esetén is jól jön.

A folyamat során megismerkedsz a Kubernetes-világ eszközeinek használatával (kubectl, helm), a legfontosabb Kubernetes erőforrásokkal (pod, deployment, stb.), az Ingress használatával és a tanúsítványkezeléssel (cert-issuer).

A képzésen az oktató képernyőjén követed a gyakorlati lépéseket, melyhez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd mi miért történik és te magad is el tudd azt végezni. A tanultak segítségével létre tudsz hozni a saját gépeden egy teszt Kubernetes rendszert, amiben elkezdheted kipróbálni az élesre szánt alkalmazásokat úgy, mint ahogy élőben is futna.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián Author

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – korlátlan

9.990 Ft
 • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
 • Jegyzet

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – letöltés

14.990 Ft
 • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
 • Letölthető videó
 • Jegyzet

Hasznos alapok a kezdéshez

Hasznos alapok a kezdéshez nem kell mindent összeszedegetni hanem egyben megtalálhatod.

Avatar for sasstamas76
sasstamas76
2022-07-10

Jól végigvezet az alapokon.

Segít elindulni a kubernetes kialakítások felé.

Avatar for Krisztián Virágh
Krisztián Virágh
2022-05-10

Jól felépített előadás, köszönöm a részletes tudást.

Nagyon jó volt

Avatar for Mák Balázs
Mák Balázs
2022-05-06

A Kubernetes kipróbálásához (próbálgatásához) nélkülözhetetlen a tesztkörnyezet.

Összességében az egész hasznos és szükséges volt. Nekem kicsit hosszú, de utólag sem látom, hogyan, mit lehetett volna rövidíteni vagy elhagyni. Majd a visszanézés során el tudok majd gondolkodni egy-egy lépésen.

Avatar for Kőmüves József
Kőmüves József
2022-05-04

Vegyes érzések…

Nekem (kezdőnek) nem tűnt ez egy letisztult előadásnak.

Meglehet, Krisztián számára már ez egy teljesen letisztult tudás-anyag, hiszen évek óta használja. …. Viszont az egyetemi évekből azokra a professzorok előadására emlékeztetett, akik bár jól ismerték az adott tananyagok / tudomány-területet, az előadásuk nem egy kezdő nézőpontjából volt felépítve, megvilágítva, és ebből fakadóan nem egy következetes, lépésről-lépésre haladó, hanem kicsit csapongó (itt-ott kimaradt egy-egy fontos lépés a levezetésben, vagy utólag magyarázott el valamit, amit már korábban triviális, ismert fogalomként használt), szétszórt volt. Pont ezért nehezen volt érthető, és csak az óra jegyzet többszöri visszaolvasásával állt össze a kép…

Mondják, hogy valamit akkor tanulsz meg általánosságokban használni, ha annak egy általános célú, nem specializált változatát használod, majd specializálódsz a különféle irányokba, ha már az alap-rendszert megismerted, és jól kezeled. … Na, most az Ubuntu és a snap nem egy általános Linux-standard, legalábbis jó pár más Linuxot használnak szerte a világban szerverként, ami nemhogy nem Ubuntu, de még csak nem is Debian alapú, sőt, időnként még csak nem is systemd alapokon fut (hanem vagy a good-old-scool sysv valapon, vagy az újabbakon: Open RC, Runit, S6) és jobban követik a Linux KISS alapjait, illetve működésük megismerésével szerzett tudás általánosabb is talán, és nem rosszabb vagy kényelmetlenebb, mint a system-d tudásáé).

Más megközelítés szerint, ha pl. meg akarsz tanulni jól lovagolni, akkor ülj fel minél több lóra, és úgy tanulj lovagolni, mivel nem az egyedit és az adott állatra jellemző mozgást fogod elsajátítani, hanem azt, ami mindegyikben közös….. Ez az elv talán a Linuxok esetén sem lenne haszontalan. Nem morognék az Ubuntuért, ha lenne más, pl. systemd- mentes Slackware, Alpine, Devuan, Arch (pl. Obarun, Artix), stb. linuxos megoldásokra is példa, vagy legalábbis meg-megemlítve az ezeknél fennálló eltéréseket, specifikumokat (pl. egy-egy más parancsot, könyvtár-szerkezetet, beállítás-fájtlt, stb.), vagy akár a Red Hat-nél alkalmazottakat is, ha már ez az egyik “ipari szabvány” a Linux-világban.

Avatar for Kovács L. Tibor
Kovács L. Tibor
2022-05-04

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – korlátlan

9.990 Ft

 • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
 • Jegyzet

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen – letöltés

14.990 Ft

 • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
 • Letölthető videó
 • Jegyzet

Kubernetes kezdőknek: tesztkörnyezet létrehozása saját gépen

52
tanuló
1
fejezet
8
tananyag
4,5
4,5 csillag az 5-ből (24 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,