Hálózat képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Ha felhőben üzemeltetsz clustert könnyű dolgod van: a szolgáltató adja a terhelés elosztót, az beküldi a clusterednek a forgalmat onnan meg a belső automatizmusok mindent megoldanak helyetted. De mi van, ha saját környezetet kell építened, ráadásul a hálózati részt is “megnyered” hozzá? A cluster részét már ismered, volt szó Kubernetesről és Docker Swarmról is sokszor. De hogyan jut el a forgalom a clusterig? Van több belépő címed (minden node lehet belépési pont), ami jó, de kell valaki, aki tudja, hogy melyik node megy, melyik nem, melyikre szabad forgalmat irányítani és melyikre nem.

A szerver-terhelés elosztás hálózati eszközökkel képzésen profi szekembertől tanulod meg, hogyan használd a modern eszközöket, hogy azok megbízhatóan, nagy rendelkezésre-állást biztosítva osszák el a terhelést a szervereid között. A megoldás működik hagyományos clusterekkel (Linux-HA független szerverekből) és modern konténer-clusterekkel (Docker Swarm, Kubernetes) is.

Tehetsz persze terheléselosztónak is pár Linux szervert reverse-proxyval, floating IP-vel, de van erre profibb megoldás is. Hálózati eszközök minden esetben lesznek előtte, így sokkal kézenfekvőbb eleve ott megoldani a problémát. Egy hálózati mérnökben pedig fel sem merül az első opció.

Jogos kérdés, hogy kell-e neked egyáltalán terhelés elosztás? Lehet, hogy még nem. Ha a weboldalad még új, kevés a forgalom, akkor nagy valószínűséggel egy gép is kiszolgálja, vagy jól elműködik a DNS alapú round-robin. A probléma ott jön, amikor sikeres lesz az oldal és hirtelen nő meg a forgalom. Ha nem készültél erre a lehetőségre, jön a kapkodás és a nem működő rendszer, ami komoly presztízs veszteség és rossz esetben bevétel kiesés (de láttunk már ilyentől becsődőlt startupot is). Új oldalhoz nyilván nem kell hatalmas cluster és drága terhelés elosztó, de létfontosságú, hogy mindent skálázhatóra tervezz, hogy ha kell, gyorsan és egyszerűen tudj szintet lépni. Ezen a képzésen az ehhez szüksaéges hálózati ismereteket kapod meg, így amikor kell, már tudni fogod mi a teendő (és már most tudod úgy alakítani a rendszered, hogy fejleszthető legyen).

A képzésen piacvezető technikák gyakorlati alkalmazását ismered meg egy profi hálózati szakember szemszögéből. Bár a képzésen egy gyártó eszközén tanulod meg a lépéseket, ennek kisebb a jelentősége, mivel nyílt technológiák kerülnek bemutatásra, amiket (a konkrét kezelőfelületet leszámítva) bármely más eszközön is tudsz alkalmazni. A gyakorlati képzésen lépésről-lépésre megtanulod a terhelés elosztás beállítását és az ehhez szükséges elméleti alapokat. A képzés végére te magad is be tudsz állítani a saját környezetedhez igazított terhelés elsosztót.

Course Information

Tanmenetek:,

Categories:

Képzés Instructor

Kósa Ádám Kósa Ádám oktató

Hálózati mérnök, a DevOps Akadémia oktatója. Team leader a Sky-nál.

Profi szerver-terhelés elosztás hálózati eszközökkel

27
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Kósa Ádám Kósa Ádám
Tanmenetek: ,