Hálózat képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A legjobbakkal is előfordul, hogy néha a hálózaton akár hiba, akár valamilyen anomália miatt valamilyen hiba-keresést, javítást kell végezni. A hálózati eszközökhöz sokféle módon lehet kapcsolódni és menedzselni azokat. Ezek egyike az úgynevezett OOB, Out of Band hozzáférés. Ennek fontossága a legtöbb hálózatban egyáltalán nem látszik addig, amíg szükség nem lesz rá. Akkor viszont nagyon hiányozni fog.

A menedzsment koncepciója olyan mint a tapasztalat: azután jutsz hozzá, miután szükséged lett volna rá. Éppen ezért ez a képzés nem csak azzal foglalkozik, hogyan célszerű ezzel a koncepcióval tervezni, de laborban meg is nézzük, hogyan kell konkrétan csinálni. Az este második felében pedig egy valódi hálózatban konfigurálunk be távoli OOB menedzsmentet a hálózati eszközökön. A képzés végére egy meglehetősen távoli hálózaton sikeresen felkonfigurálunk egy 3G/GSM alapú hozzáférést, amely egy titkosított, monitorozott hozzáférés a hálózathoz, üzemeltetési célokra. Mindezt pedig nem csak a szokásos Cisco környezetben tesszük meg, bár nyilván az elsődleges fókusz ezen lesz. Megvizsgálunk egy “szegény ember OOB-je” megoldást is, ahol a hardver-specifikus részt helyettesítjük olcsó, Linux alapú megoldással. Ettől ez természetesen még hálózati képzés marad. Ennek a második kapcsolatnak nem feladata internet-hozzáférést adni, nem feladata a normál redundancia biztosítása. Az egy másik képzés, ez most csak az üzemeltetésről szól.

A képzésen olyan ismereteket szerezel, amelyek birtokában lényegesen gyorsabban, hatékonyabban tudod krízis-helyzetben elérni a hálózat azon részeit, ahonnan információt gyűjthetsz a hiba elhárításához. Akkor is, ha az irodában sem vagy, és még az internet-hozzáférés sem működik.

Ez az alkalom különleges lesz olyan szempontból, hogy a sok elméleti, illetve gyakorlati tanulás után ma a fókusz a korábban tanultak gyakorlati alkalmazásán lesz. Különleges lesz olyan szempontból is, hogy a letölthető képzés mellé nem csak a fóliákat kapod meg, de egy labor-feladat sablont is, segítségként, amelyben magad is gyakorolhatod a képzésen elhangzottakat.

Out-of-band hálózat-menedzsment

7.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Out-of-band hálózat-menedzsment

6
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Kósa Ádám Kósa Ádám
Tanmenetek: ,