Linux szerver üzemeltetéséhez elengedhetetlen a rendszer működésének alapos ismerete. Akár egy hibát kell elhárítani vagy valamit beállítani, sokszor nincs idő online dokumentumokban keresgélni. Ráadásul ezek sokszor elavult, vagy nem pontos információkat adnak, ami egy éles rendszernél végzetes eredményre vezethet.

A Linux rendszergazda gyorstalpaló sorozat második részében a Linux szerverüzemeltetéshez elengedhetetlen feladatok elvégzését sajátítod el 28 év Linux tapasztalattal rendelkező szakembertől.

A képzésen a processzek-, felhasználók-, csoportok- és jogosultságok kezelésével, a rendszer- és hálózati információk lekérésével, a rendszerindítással (GRUB), valamint a Systemd alapjaival ismerkedsz meg.

A képzés segítségével képbe kerülsz a Linux szerver működésének alapjaival. A “gyorstalpaló” áttekintést ad minden fontos elemről, hogy tudd milyen esetben mihez nyúlj, minek nézz utána.

Iratkozz be!

Linux rendszergazda gyorstalpaló II. – napijegy

5.988 Ft
1 day hozzáférés

Linux rendszergazda gyorstalpaló II. – korlátlan

11.988 Ft

Linux rendszergazda gyorstalpaló II. – letöltés

17.988 Ft

Linux rendszergazda gyorstalpaló II. – bérlettel

INGYENES
1 hónap hozzáférés
BÉRLETTEL

Mindenkinek, aki a Linuxot használja, használni akarja, fogja, akármilyen szinten, ha egy kicsit is kíváncsi arra, hogy mi zajlik a rendszer "motorháztetője" alatt (tehát nemcsak azoknak, akik rendszergazdák "hivatalosan", mert a Linuxnál mindenkinek egy kicsit annak kell lennie).

Rated 5 out of 5

Nagyon jól össze lett szedve a három nagy témakör, itt-ott számomra eléggé a részletekbe is belement. Érdemes volt folyamatosan figyelni, ami elég fárasztó volt, ezért néha kihagyott a figyelmem pár percre. A részletek nem maradtak meg bennem, viszont átfogó képet kaptam az adott témakörökről. Valószínűleg a gyakorlatban a tárgyaltak nagy részére nem lesz szükségem. Néhány éve volt egy laptopomon Debian, de az tönkrement, és azóta nem használok Linuxot. Régebben (a 90-es években és utána) kipróbáltam több Linux disztribúciót (Suse, Corel Linux, Mandrake, UHU, Debian, Ubuntu, amit lehetett Live CD-ről). Egy általános iskolában tanítok informatikát, ott régóta Sulix szervert használunk. Amíg (heti 1-nél) több óra volt néhány csoportban, az UHU Linuxot és a Sulix Professionalt is megmutattam. Nemcsak alkalmazói programokat (Libreoffice, Kolourpaint stb.) használtunk, hanem még néhány alapparancsot is megmutattam a bash-ben. Újabban az iskolában (sajnos) csak Windows klienst használunk, így itthon is csak az van, mert nekem úgy az egyszerűbb, ha a két rendszer ugyanaz. De a Linux iránti vonzalmam nem szűnik, és az ilyen képzések pont arra jók, hogy lássam: merre, hogyan változik, fejlődik ez a világ. És ha majd néhány év múlva már nem kell iskolában tanítanom (mert nyugdíjba megyek), az itthoni gépemen csak Linux lesz, valószínűleg Debian. Ha akkor is lesznek hasonló képzések, az nagyszerű lesz

Avatar for Salánki Ferenc
Salánki Ferenc
2022-01-18

frissen telepített ubuntu/debian szerver után, illetve az azokhoz tartozó oktató videók mellé

Rated 5 out of 5

hiánypótló, olyan magyarázatok és gondolat hozzáfűzések vannak amelyekkel máshol nem találkozok.

Avatar for Tamás Tóth
Tamás Tóth
2022-01-18

tudott új dolgokat mutatni a képzés centos és ubuntu múltammal is

Rated 5 out of 5

Tetszett, hogy a job-okról volt szó, úgy tudom, hogy az rhcsa vizsgánál még belekérdeznek.

A zombie process nagy mumus. Eddig is tudtam, hogy nem lehet leállítani, de örülök, hogy jobban értem a mechanizmust hogy mitől keletkezik.

Tetszett, hogy rávilágítottál, hogy ne használjuk a grep-et ész nélkül, én még sajnos nem néztem mostanában a manualt, hogy melyik command része alapból valamiféle grep funkcionalitás.

A dmesg-nél is hasznos volt -T kapcsoló, rég elfelejtettem, hogy létezik human readable date is ennél a commandnál a timestampli helyett.

Tetsztett, hogy 2 mainstream disztrónál is bemutattad a különbségeket, ismét átéltem a systemd előtti időket, amikor még nagyon szétvált ennek a 2 disztrónak a menedzselése.

Avatar for Szabó Zsolt
Szabó Zsolt
2022-01-18

Ajánlom kezdő Linux rendszeradminisztrátoroknak és haladó ismeretekkel rendelkezőknek ismétléshez.

Rated 5 out of 5

Számomra, mint alapszintű Linux felhasználónak sok új ismeretet adott.

Avatar for Kozma Gábor
Kozma Gábor
2022-01-14

kezdő linuxosoknak, illetve azoknak akik még csak most ismerkednének a linux-szal

Rated 5 out of 5

Bár nem vagyok teljesen kezdő linux-ban, de így is megtudtam új dolgokat, illetve nem árt az ismétlés sem 🙂

Avatar for Krisztian
Krisztian
2022-01-14
4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 csillag az 5-ből (187 értékelés alapján)
61 új tanuló a hónapban

Oktató

 Czakó Krisztián

Czakó Krisztián