Irodai hálózat profi kialakítása
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Irodai hálózatoknál van két feladat, melyekre gyakran van szükség: az egyik a vendégek számára internet hozzáférés biztosítása anélkül, hogy hozzáférnének a belső hálózathoz. A másik a több telephely összekapcsolása biztonságosan. Ezekre számtalan megoldás van, de akadnak olyan buktatók, amiket a tapasztalatunk szerint sokszor nem is vesznek észre. Ezek többnyire nem működési problémát, hanem biztonsági kockázatot okoznak.

Az irodai hálózat profi kialakítása képzés első alkalmán egy gyakorlati példán keresztül megtanulod a vendég hálózat helyes kialakítását. Az elsőre egyszerűnek tűnő feladat végrehajtása közben apróbb hibákat követünk el, amit lehet közben észre sem fogsz venni, de végül akár katasztrofális állapothoz is vezethetnek. Ezek olyan hibák, amiket a tapasztalatunk szerint sokan, sok helyen elkövetnek. A hibákból tanulva megtanulod mire kell figyelned és végül azt, hogyan csináld jól, hogy az valós szegmentációt jelentsen a vendég hálózat számára.

Ezt követően áttérünk a hálózatok biztonságos összekötésére. A szükséges elméleti alapok után itt is a gyakorlatban tanulod meg, hogyan köss össze kettő vagy több telephelyet skálázható és biztonságos módon. Ezen alkalommal a téma alapjaival ismerkedsz meg, melyre alapozva a következő alkalommal sajátítod el a teljes megoldást.

Elsőre nyilván mindkét téma egyszerűnek hangzik, bizonyára már te is csináltál hasonlót. Nem is azzal fogunk most foglalkozni, hogy jobb-e az IPSec az OpenVPN-nél vagy fordítva. Nem az univerzálisan jó megoldást keressük, hiszen ilyen az IT-ban nincs. Sokkal inkább arra fordítunk figyelmet, hogy megismerd az alternatívákat, tudjál közülük a feladathoz optimálisat választani és azt valóban biztonságos módon tudd megvalósítani.

A képzésen átfogó képet kapsz a szóba jöhető megoldásokról, majd egy konkrét példán keresztül megtanulod a feladat gyakorlati megvalósítását. A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulod elkészíteni a saját vendég hálózatodat és megérted a két telephelyet összekötő VPN rendszer alapjait is.

A múltkori alkalom folytatása, egyben a témakör lezárása amivel ez a képzés vár rád. Rettentő gyors és tömör összefoglaló lesz csak az előző alkalomról az első pár percben, számítva azokra, akik a témában otthonosan mozognak, hogy ők is képben legyenek, mire építkezünk ez alkalommal.

Új labort nem építünk (nem húzzuk vele az időt), az készen érkezik, minimális változtatással csak ahhoz képest, ahol a múltkor
abbahagytuk. A hangsúly pedig ezúttal a titkosításon lesz. Az első alkalommal megnéztük mindennek az alapjat, ideje a gyakorlatban is felépíteni egy VPN-t. Sőt, mindjárt kettőt is, két különböző technológiával. Ahhoz pedig, hogy ezt nagyvállalati eszközökön meg tudjuk tenni, olyan konfigurációs kulcsszavak fognak szembejönni, amelyek első ránézésre értelmetlen betűk és számok kombinációi.

Mivel a lényeg nem az, hogy le tudj másolni hét sort a videó mellé kapott leírásból, hanem értsd is, mit miért csinálsz, természetesen megismered az egész hátterét. Elkalandozunk a kriptográfia alapjaihoz is, játszunk egy izgalmas játékot is – mindez segíteni fog az alapok megértésében anélkül, hogy unalmas és száraz elméletet kellene hallgatnod.

Hétköznapi példákon át ismered meg a titkosítás alapjait, hogy aztán az oktató képernyőjén a konfigurációs lépéseket is követni tudd. Ahogy szoktuk, elkövetünk pár hibát is, hogy aztán ezeket megtaláljuk és kijavítsuk. Ezek a hibák apróságok, figyelmetlenségek, amelyeket az elmúlt tizenhárom év alatt akár az oktató is elkövetett párszor, de méginkább látta másoknál.

Bár a konfiguráció végig Cisco hálózati eszközökön zajlik majd, a tanultak szinte teljes egésze átültethető bármilyen környezetbe, akár egy egyszerű Linuxon is tudod alkalmazni a tanultakat. Ez köszönhető annak, hogy RFC-kompatibilis megoldást fogsz látni majdnem mindenre, hiszen a VPN-ek világában a kulcs az együttműködés másokkal – üzemeltessen a túloldal bármilyen eszközt.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulsz szabványos VPN hálózatokat készíteni, legyen szó bármilyen eszközről.

Igen ez valóban profi

Átfogó képet ad telephelyeink biztonságos összeköttetéséről. A gyakorlati rész könnyen követhető, magyarázatokkal hasonlatokkal sűrűn tűzdelt. Érdekfeszítő előadásmód, fenntartja a figyelmet.

Avatar for Schwarcz Zoltán
Schwarcz Zoltán
2022-02-16

Irodai hálózat profi kialakítása – korlátlan

14.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

Irodai hálózat profi kialakítása – letöltés

24.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Letölthető videó
  • Jegyzet

Irodai hálózat profi kialakítása

45
tanuló
2
fejezet
4
tananyag
5,0
5,0 csillag az 5-ből (1 értékelés alapján)
Kósa Ádám Kósa Ádám
Tanmenetek: , ,