Végre! Eltelt majd' két év hálózatos képzés anélkül, hogy egyetlen egyszer szóba került volna a dinamikus routing. Ennek most véget vetünk. És nem csak azért, mert a fórumokban sokan még leírni sem tudják helyesen (pedig lehetne forgalomirányításnak is hívni, van rá szép magyar szavunk), hanem mert tulajdonképpen ez lenne az, amit a legtöbben azonosítanak a hálózatokkal.

Szép nagy laborunk lesz amiben garázdálkodni fogunk. Megismerünk tipikus élethelyzeteket amelyekben egy átlagos rendszergazda találhatja magát, ha a nyakába sózzák a hálózatokat is. Csakhogy az átlagos rendszergazda már régóta erre várt, csorgó nyállal. Mikor kaparinthatja meg a hálózat feletti teljes irányítást?

Ahogy szoktuk, az alapoktól indulunk, rendkívül gyakorlatiasan, routerek konzoljain huszárkodva. Kitörünk az egyszeri linuxos komfortzónájából (a windowsos komfortzónában sosem voltunk benne), szem előtt azt tartva, hogy miképp lehet minél kevesebb munkával minél több problémát automatizáltan megoldani. Bizony, végre egy témakör ahol a hálózatos nem irigykedve néz a devopsosok cuccaira. Ez egy olyan témakör, ahol a devopsosok még sehol nem voltak, mi pedig már automatizáltunk. Igaz, nem ment minden elsőre, 1988. óta sok víz lefolyt a Temzén, sokat fejlődött a forgalomirányítás is. A képzés végére egy alapszintű, de teljesen működő, hibákra reagáló, útvonalat áttervező, tulajdonképpen saját magát megjavító hálózattá konfiguráljuk a laborunkat, lépésről lépésre azért, hogy másnap reggel a saját hálózatodban tudj nekikezdeni a reformoknak. Még éppen időben vagyunk a karácsonyi bónuszok előtt. Ha eddig nem érezted magad magabiztosnak hálózatok témakörben és szeretnél még az év vége előtt villantani valamivel - köztünk a helyed.

A képzésen hallottakat pedig nemcsak szinte bármilyen hálózati eszközön, de tetszőleges Linuxon, raspberry pi-n és BSD-n tudod használni. Épp ez a gyönyörű a hálózatokban - a szabvány az szabvány, megy az mindenhol. Bár mi nyilván Cisco eszközökön fogunk dolgozni, de a tanultak bármilyen platformon alkalmazhatóak.

  • Hogyan használd a dinamikus routing-ot?
    • Hogyan használd a dinamikus routing-ot? – 1.
    • Hogyan használd a dinamikus routing-ot? – 2.
Az elmúlt hónapban 3 tanuló iratkozott be
Kósa Ádám

Kósa Ádám

Tracks: , ,

Iratkozz be!

Hogyan használd a dinamikus routing-ot? – napijegy

2.388 Ft
1 day hozzáférés

Hogyan használd a dinamikus routing-ot? – korlátlan

11.988 Ft

Hogyan használd a dinamikus routing-ot? – letöltés

17.988 Ft

Még nincsenek értékelések. Legyél te az első, aki ír egyet!