Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Egy “LAMP” szerver elkészítése a webszerverrel kezdődik. Egy webszervernél fontos a biztonság és a teljesítmény. Az Apachecsal szemben az NGINX mindkettőben jobb: kevesebb erőforrásra tart igényt és messze jobb a biztonsága. A jól megszokott PHP/MySQL környezet pedig erre is kiválóan felépíthető. Méghozzá régi és nem túl jól skálázódó Apache/mod-php rendszerrel szemben a teljesítményben és biztonságban is jobb “FastCGI” módszerrel. A három részes “LAMP” szerver készítés videó tanfolyamon ezt tanulod meg. Ebben a részben az NGINX telepítését és beállítását.

Napjaink legelterjedtebb webes programozási nyelve a PHP. A legtöbb webalkalmazás ebben készül. A PHP nem a biztonságáról híres és sajnos sok a rosszul megírt program is. Rendszergazdaként nem könnyű a helyzeted, ha szeretnéd a PHP-s webszerveredet biztonságban tudni. A másik komoly gond a teljesítménnyel van. Itt komoly hátrányt jelent az Apache/mod-php, mivel a PHP csak egy szálon tud futni. Ezért mi a “hagyományos” megoldás helyett a PHP FastCGI csatolón keresztüli használatát javasoljuk: ez biztonság és teljesítmény terén is sokkal jobb. Az oktatóvideóból a PHP-FPM rendszer telepítését és beállítását, valamint a webszerver készítés alapjai oktatóvideóban elkészített nginx webszerverhez illesztését tanulod meg.

Napjaink webszerverei legtöbbször alkalmazást futtatnak, melyekhez elengedhetetlen egy adatbázis szerver is. Ebből a leggyakoribb a MySQL, mely tökéletes a legtöbb esetben. A webszerver és a PHP környezet kialakítását korábbi oktatóvideóinkból már megtanultad, most pedig a szükséges adatbázis háttér beállításával és hangolásával, valamint a MySQL webes menedzsment környezetének (phpmyadmin) telepítésével ismerkedsz meg.

Webszerver készítés alapjai: nginx, php-fpm és MySQL

15.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Webszerver készítés alapjai: nginx, php-fpm és MySQL

18
tanuló
3
fejezet
6
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián