Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Napjainkban egyre fontosabb a mobilitás, vállalati környezetben mégis megmaradnak a hagyományos (“vezetékes”) telefonközpontok és az ehhez kapcsolódó “vezetékes” telefonszámok. Hogyan lehet ezt ötvözni az internet adta lehetőségekkel (bárhonnan, bármi legyen elérhető)?

A hagyományos telefonközpontokat már régen elkezdték leváltani az IP alapú rendszerek, melyek nagyfokú rugalmasságot és bővíthetőséget, nem mellékesen jelentős költségcsökkentést jelentenek a telefonálásban.

  • A VoIP telefonközpont csökkenti a költségeket, mert a drága “vezetékes” szolgáltatók mellett választhatsz olcsó IP alapú szolgáltatót (a megszokott vezetékes számok megratásával), kihasználhatod az interneten nyújtott olcsó nemzetközi hívás-lehetőséget.
  • A VoIP telefonközpont jobb elérhetőséget ad, hiszen a mellék nem csak egy előre megadott vezetékes ponton csöröghet, hanem bárhol, ahol a VoIP telefonkészülék internet kapcsolatot kap. Sőt, egy okostelefonra telepített VoIP alkalmazásban is. Extra költségek nélkül.
  • A VoIP telefonközpontot egyszerűbb menedzselned, hiszen az ugyan úgy elérhető a neten, mint bármely szervered: távolról is be tudsz rá lépni.

Linux környezetben az egyik legnépszerűbb és legjobb VoIP telefonközpont szoftver az Asterisk, mely könnyedén felveszi a versenyt a drága kereskedelmi telefonközpontokkal, sőt jópárat le is köröz.

Az Asterisk rendszert bármely Linux szerveredre telepítheted, még dedikált hardver sem kell hozzá: akár Debian, Ubuntu, CentOS, stb. szervereidre is, melyek közben lehetnek a vállalati fájl-szerverek, levelező szerverek és így tovább.

A vállalati telefonközpont készítés alapjai oktatóvideóból megtanulod, hogyan telepítsd fel és állítsd be az Asterisk VoIP telefonközpont-rendszert a legfontosabb alapszolgáltatásokra. Megtanulod beállítani a szolgáltatóhoz menő kapcsolatot (SIP csatornán keresztül, mely lehet egy VoIP szolgáltató vagy vezetékes, illetve mobil szolgáltató egy SIP-adapteren keresztül), valamint a mellékek beállítását (mely lehetővé teszi asztali telefonok, szoftveres telefonok és okostelefonok használatát is), hogy a bejövő hívások a megfelelő mellékeken csörögjenek és működjön a kimenő hívás is.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a képzésen elkészített konfigurációs fájlok mentését. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszeredet készíted.

Vállalati VoIP telefonközpont készítés alapjai

4
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Varasdy Imre Varasdy Imre
Tanmenetek: ,