Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Linux szervered egyik legfontosabb része a fájlrendszer. Ezen van a rendszer és az adataid is. Ha itt valami hiba van, az nem várt rendszer leálláshoz, rossz esetben adatvesztéshez vezet. Így egyáltalán nem mindegy, milyen fájlrendszert használsz.

A hagyományos megoldások, mint ez ext4, XFS és társaik jók. Van viszont jobb. Amit ezek nem tudnak, az a diszk teljes kezelése. Ext4 esetén külön RAID és logikai kötetkezelőt kell használnod, a fájlrendszer mit sem tud ezekről.

A modern fájlrendszerek képesek a diszk teljes kezelésére. Mivel egy rendszer kezeli a RAID-et és a köteteket, pontosan tud a diszkek állapotáról, könnyebben javít hibát, egyszerűbb menedzselni.

Ezen a téren az egyik legjobb a ZFS, mely az Ubuntu 16.04 kiadásba is bekerült. Ez viszont sajnos nem jelenti azt, hogy a telepítő fel tudja tenni neked a rendszert ZFS-re. Így két lehetőséged van: a ZFS-t csak a home és valamely szolgáltatás fájlrendszereként használod (külön partíciókon), az alaprendszered btrfs-en van, vagy teljesen kézzel telepítesz.

Én ez utóbbit javaslom, mert összességében egy jobb, könnyebben kezelhető és megbízhatóbb rendszert kapsz. Ez azonban nem egy egyszerű feladat, számos buktatója van.

Az Ubuntu 16.04 profit telepítése ZFS fájlrendszerre képzésen lépésről-lépésre megmutatom neked, hogyan csináld, hogy minden rendben legyen. Elmondom mit, miért érdemes úgy csinálni és mire figyelj, hogy elkerült a hibásan bootoló szervert.

A képzés segítségével te magad is profin fel tudsz telepíteni egy Ubuntu 16.04 szervert natív ZFS fájlrendszerre, a gyakorlati lépésekhez adott bő magyarázotaok segítségével megérted az egyes lépéseket, így nem csak megismételni tudod a látottakat, de érted is mi miért történik.

A gyakorlati videón az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Ubuntu 16.04 telepítése ZFS fájlrendszerre

Ubuntu 16.04 menedzsment alapjai

Ubuntu 16.04 telepítése ZFS fájlrendszerre

Ubuntu 16.04 menedzsment alapjai

Ubuntu 16.04 profi telepítése és menedzselése

39
tanuló
2
fejezet
21
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,