-
nap
-
óra
-
perc
-
mp

Black Friday 40% kedvezmény

Gyakran ismételt kérdések
Customer Support Contact Form
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Az Ubuntu LTS egyik előnye a hosszú támogatási ciklus: biztos lehetsz benne, hogy “pár évig” nem kell újratelepítened, de még frissítened sem az újabb kiadásokra ha nem akarod. Egyszóval hosszan tudsz vele tervezni.

Ehhez persze az is kell, hogy stabil, megbízható és biztonságos rendszered legyen. Ennek egyik alappillére a telepítés. Ha azt rosszul csinálod, később sokkal nehezebb dolgod lesz. Ha viszont jól, akkor akár több hardver cserét is biztonsággal és kényelmesen “át tudsz vészelni” az évek során.

Unalmas témának tűnhet a telepítés, de nem az. Sokféleképpen csinálhatod, mindenkinek megvan a maga szokása, nekem is. Én 22 éve használok Linuxot, így az ezen idő alatt szerzett üzemeltetői tapasztalatomra építve mutatom meg, én hogyan csinálom.

Az első kellemetlen meglepetés akkor ért az új Ubuntu 16.04 szerverrel, amikor másodjára újraindítottam. A telepítés után az első újraindítással nem volt semmi gond. Ezt az online képzésen is láttad még. Ellenben többet nem indult újra… megállt az EFI shellben a rendszerem.

Rendes linuxosként mindenhol kerestem a hibát, és álmomban sem gondoltam, hogy ott lesz, ahol végül megtaláltam. A hiba nem az Ubuntu rendszerben volt, hanem a virtualizációra kényszerűségből használt VirtualBoxban. Kevés desktop virtualizációs program támogatja az EFI-t, ami alapvetően nem lenne baj, kivéve, ha épp ezt akarja az ember megmutatni. Így hát szemben a valódi hardverekkel, ahol az EFI az alap, desktopon (mivel az online képzésekhez mégsem használhatok egy fizikai vasat) az egyetlen alkalmas megoldás a VirtualBox volt, melyben ugyan van EFI, csak szar.

Így hát a szerver menedzsment alapjai képzés előkészítését egy “rövid” hibakeresésel kezdtem, de meglett a hiba is és a megoldás is. És így a képzés első pár percében ezt fogom megmutatni neked, ami bárhol hasznos lehet, ahol az EFI implementáció magasról tesz a szabványra. De az is tuti, hogy rövid kitérő után megint sokáig nem veszem elő az Oracle eme termékét (még a végén beperelnek, hogy az API-jukat illegálisan használom… sosem tudni…).

Ha az első sokkon túlvagyunk, akad még pár alapvető dolog, amit jó ha időben tudsz az Ubuntu 16.04-ről. Olyan apróságokra gondolok, hogy az apt-get és apt-cache helyett kaptunk egy “sima” apt parancsot, vagy ha még nem ismered a sudo lélektanát, esetleg nem tudod hogy cseréld le a nano-t vi-ra, akkor az első 10 perc neked szól.

Ha ezeket kened-vágod és túlélted az első tíz perc unalmát, akkor a folytatásban az LVM pár alapvető fontosságú témája következik. Például az, hogy miért szívás az LVM amúgy tök szuper snapshot funkciója, ha BTRFS fájlrendszert használsz? És ha emiatt mégsem nem használhatod (mert arra pont nem jó, amire kellene), akkor mit tegyél (megúsom: van a BTRFS-nek saját, megmutatom, hogyan használd). És persze a legfontosabb sem marad ki: hogyan növeld és csökkentsd igény szerint a fájlrendszered és az alatta lévő logikai köteted ha kevés vagy éppen túl sok benne a hely (és jól jönne a felesleg máshol). Igen, a BTRFS leválasztás nélkül csökkenthető (a növelést sok más fájlrendszer is tudja).

Ha pedig már kötetkezelés-ninja szintre jutottál, a rendszered szépen működik, a RAID megvéd az adatvesztéstől és a felesleges leállásokatól, akkor minden rendben. Majdnem. Mert előbb vagy utóbb az egyik diszk el fog romlani. Egyszerűen a diszkek így szokták és ritkán szakítanak ezzel az évtizedes hagyomnánnyal. Ekkor először örülsz, hogy van RAID, eddig ok. De utána jön a kérdés, hogyan cseréld ki az elromlott merevlemezt egy újra. A képzés utolsó fél órája erről fog szólni.

És végül, hogy az utolsó témát se felejtsem el, megmutatom, hogyan kell leállítani a szervert. Ezt a roppant bonyolult feladatot majdnem 10 másodpercben mutatom be, mielőtt a menet közben összegyűlt kérdések megválaszolására térnék át.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Kérdés
Inline Feedbacks
View all comments

Ubuntu 16.04 LTS szerver haladó telepítése

111
tanuló
1
fejezet
9
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,