Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Ha kinőtted a diszkeket a gépedben és nagyobbra cserélnéd, vagy bármely más okból másik diszkre szeretnéd költöztetni a Linux rendszeredet, felmerül a kérdés, hogyan csináld ezt úgy, hogy utána minden rendben legyen? Az adatok és a rendszer is tökéletes legyen az új diszken is, arról induljon el, a régit pedig kivehesd a gépből.

Az első és kézenfekvő megoldás a fájlok másolása lehet, ami persze felvet további kérdéseket: a futó Linux fájlrendszere mondjuk úgy, “érdekes”: vannak ott virtuális fájlrendszerek (pl. proc, dev, sys), melyeket nem kell vagy nem is lehet másolni. Tehát a fogjuk a cp, tar vagy rsync parancsokat nem annyira triviális, mint elsőre tűnik.

Ha a rendszeredet szoftver RAID-re telepítetted, a feladat kicsit megváltozik: az új diszkeken előbb el kell készíteni a szoftver RAID-et, utána másolhatsz, vagy ami még jobb (ha nem akarsz a RAID technológián változtatni), hogy a meglévő RAID-be teszed be az új diszkeket, majd ki a régit, végül növeled a RAID kapacitását, ha az új diszkek nagyobbak.

A harmadik variáció, ha előrelátóan logikai kötetekre (LVM) teleptetted a komplett rendszeredet. Ebben az esetben az LVM eszközeit használhatod a költöztetésre, méghozzá a futó rendszerben, leállás nélkül.

A Linux rendszer költöztetése új diszkekre oktatóvideóból a fent leírt összes variációt megismered,lépésről lépésre megtanulod a rendszered profi költöztetését, hogy az gyorsan, biztonságosan tudd elvégezni.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez az oktató sokéves gyakorlati tapasztalatát és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal). Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Teljes Linux rendszer költöztetése másik diszkre

57
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,