Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Ha egy adat egy helyen van meg, az nincs meg. Hosszú listát lehet írni az adatvesztés okairól. A felhasználói figyelmetlenségtől, a fájlrendszer-hibákon és zsaroló-vírusokon keresztül a diszkek vagy RAID tömbök meghibásodásáig minden előfordul. Az nem kérdés, hogy az adat el fog tűnni vagy meg fog sérülni, a kérdés csak az, hogy mikor és amikor ez megtörténik van-e olyan külső mentésed, amiből vissza tudod állítani.

Az adatvesztés elkerülésére több jó módszer van, de egyik sem helyettesíti az offsite mentést. Ha nincs egy külső, független helyen is másolat az adataidól, akkor könnyedén előfordulhat, hogy azok végleg eltűnnek. Ha csak az elmúlt pár hétre tekintek vissta, akkor is volt olyan esetem, ahol egy storage hiba miatt a btrfs fájrendszer teljesen összedőlt. Volt benne pillanatkép (snapshot) bőven, így a felhasználói problémát (“eltűnt a fájlom”) könnyen meg lehetett oldani, de amikor a fájlrendszer adta meg magát, az egyetlen használható megoldás a külső mentésből történő visszaállítás volt.

Nagyobb rendszereknél a mentésre a BareOS-t használom. A BareOS a Baculaból származik. Régen a Bacula volt a de-facto standardje a mentésnek, de időközben zárt forrásúvá vált. A BareOS az utolsó nyílt forrású Bacula változatból indult, azóta sokat fejlődött. Gyakorlatilag egy nagyvállalati szintű mentő eszközt kapsz. Lehetővé teszi, hogy az összes rendszeredet egy központilag menedzselt helyről mentsd. Tudsz menteni diszkre és szalagra is.

A képzésen a BareOS alapjait ismered meg. Megtanulod a telepítését és alapszintű beállítását, hogy a mentések elinduljanak az összes szerveredről. Végül megtanulod a mentett adatokat visszaállítani.

Konzisztens mentéshez nem elég a megváltozott fájlokat egyesével menteni. Mi van, ha a mentés közben megváltozik egy fájl? Vagy mi van, ha egy program működéséhez több fájl kell, és a mentésben ez a kettő nem azonos állapotból van? Ahhoz, hogy a rendszered egy pillanatnyi állapotát vissza tudd állítani, azt is kell menteni.

Ennek kivitelezése nem tűnik egyszerűnek elsőre, de nem feltétlen igényel pilótavizsgát sem. A fájlrendszer esetén logikusan a pillanatképekkel kell dolgozni. Feltéve ha a fájlrendszer ezt tudja. A ZFS és a BTRFS ilyenek, így ezekkel “egyszerűbb” az élet. Ha hagyományos fájlrendszert használsz, de van logikai kötetkezelő (LVM), akkor szintén megoldható a feladat. Adatbázis esetén már érdekesebb a mutatvány. A képzésen ezeket (pillanatkép, adatbázis mentése) tanulod meg.

A hatékony mentéshez érdemes a BareOS-t kicsit hangolni. Egyrészt ha diszkre mentesz, felesleges sorban végezni a mentéseket. Érdemes párhuzamosítani. Ehhez viszont a különböző mentéseknek külön fájlokba kell mennie a storage-en. Ennek nagy előnye az is, hogy később könnyen törölheted a régi mentéseket, ami már nem kell. Ezeket is megtanulod a képzésen.

Végül, de nem utolsó sorban a BareOS webes felületét ismered meg, mely egy kellemes, grafikus kezelőfelületet ad, hogy ne csak te, hanem egy erre betanított szakember is tudja kezelni a mentéseket (de főleg a visszaállításokat).

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Szerverek professzionális mentése: a BareOS

28
tanuló
2
fejezet
7
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián