Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A szerver üzemeltetés egyik legmacerásabb feladata a mentések készítése és ellenőrzése. A mentésekre ritkán van szükség, de akkor nagyon fontos, hogy az valóban konzisztens, megbízható legyen. Valóban működő rendszert vagy valóban használható adatokat tudjál visszaállítani.

A mentéseket leggyakrabban akkor vesszük elő, amikor egy felhasználó “véletlen” letöröl valamit, amire mégis szüksége van. A másik, kevésbé gyakori de annál fontosabb eset, amikor a teljes rendszert kell újraépíteni.

Bármelyikről is van szó, ahhoz, hogy használható adataid legyenek, a rendszered egy pillanatnyi, konzisztens állapotát kell lementened. Ha pedig valamilyen adatbázisod van, esetleg olyan rendszer, ami bár adatbázisban tárolja az adatokat, de egy visszaállításhoz nem jó egy teljes adatbázis mentés visszaállítása, akkor speciális mentési eljárásokra van szükséged.

A Szerverek mentése megbízhatóan és egyszerűen képzésen megtanulod, hogy a Linux szerveredet miképp mentsd, hogy a visszaállításnál minden rendben legyen. Egy egyszerű, azonnal használható, mégis teljesen biztonságos, konzisztens mentési megoldást ismersz meg.

A fájlrendszeren tárolt adatok mentése egyszerűnek látszik, de itt is biztosítanod kell, hogy a mentés közben ne módosuljanak az adatok. A szolgáltatások leállítása nem megoldás, így más módszert kell keresni. Ha a rendszeredet LVM-re vagy ZFS-re telepítetted, ez adott: mindkét rendszer képes konzisztens pillanatképet (snapshot) készíteni, amit utána könnyedén tudsz menteni. Ennek módját is megtanulod a képzésen.

Egy adatbázis szerver mentésénél többre van szükség a fájlok tárolásánál. A képzésen a MySQL / MariaDB rendszerek teljes SQL alapú mentését is megismered. Ez azonban még kevés sok esetben. Ha pl. van egy SOGo alapú csoportmunka rendszered, akkor ott felhasználónként kell tudjad menteni és visszaállítani az adatokat. Ehhez a SOGo beépített eszközét fogod használni.

Végül az egyik legizgalmasabb terület is előkerül, a virtuális szerverek mentése. A korábbi képzésen megismert Proxmox 4.1 környezet beépített mentési megoldásának használatát is megtanulod, hogy minden virtuális gépedről tudjál katasztrófa visszaállításra alkalmas mentést készíteni.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 21 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót, az elkészített konfigurációs fájlok mentését, valamint a jegyzetet minden kiadott paranccsal. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Szerverek mentése megbízhatóan és egyszerűen

63
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,