Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Kisvállalati környezetben fontos a költséghatékonyság. A lehető leggazdaságosabban kell megoldani az informatikai feladatokat, erre jut sokszor a legkevesebb pénz. Ez azt eredményezi, hogy a szervernek egyetlen hardver jut, ezen kell megoldanod a tűzfalat, a fájl- és levelező-, esetleg csoportmunka kiszolgálót.

Ilyenkor két lehetőséged van: klasszikus módon egy rendszert készítesz és felvállalod ennek biztonsági kockázatát, vagy virtualizálsz. Az ingyenes megoldások többnyire bonyolultak vagy keveset tudnak, az egyszerűek pedig drágák.

A szerver virtualizáció egyszerűen és gyorsan képzésen egy nyílt forrású, ingyenes megoldás használatát tanulod meg, mely funkcióban is tökéletes egy kisvállalati szerver virtualizációhoz.

A képzés célja, hogy egy teljes környezetet tudjál felépíteni virtuálisan, benne tűzfallal és kisvállalati szerver funkciókkal. Ezen a képzésen az ehhez szükséges virtuális környezet elkészítését tanulod meg: a Proxmox legújabb, 4.1 verziójának haladó telepítését a beépített, ZFS alapú redundáns (RAID-szerű) adattárolás i technika használatával, a rendszered alapvető testreszabását, hogy egy jól működő, megbízható virtuális környezet ed legyen, végül pedig végigcsinálsz egy virtuális gép telepítést is. A képzésen előkészíted a rendszeredet, hogy a tűzfal– valamint kisvállalati szerver készítés képzésen megismert rendszereket egyszerűen és gyorsan fel tudd benne építeni.

A virtualizáció egy hasznos dolog: jelentősen javítja a hardvered kihasználtságát és egyszerűsíti a menedzsmentet. Könnyű az egyes virtuális gépek távfelügyelete, indítása, leállítása. Ez nem újdonság, évtizedes múltra tekint már vissza ez a technológia.

Van viszont hátulütője is: ha az egyszem szerver, amin minden fut megáll, minden megáll. Persze régen sem volt másképp, mert valljuk be ritkán került külön szerverre az összes funkció (a modern mikroservice megoldásokról pedig ne is beszéljünk…). Egyszóval így vagy úgy, de meg kell oldani, hogy legyen redundancia a rendszerben. A virtualizáció itt is jól jön, mert ahelyett, hogy minden egyes szolgáltatást (levelezés, fájlszerver, tűzfal, stb.) egyenként kellene magas rendelkezést nyútó (HA) környezetbe tenni, ezt egyszerűen megoldhatod a virtualizáció szintjén: a virtuális gépek futását garantálod, a szolgáltatásnak pedig ezen belül már nem kell erről tudnia. Nagy előnye az egyszerűség mellett, hogy az egyes alkalmazások részéről nem igényel “együttműködést”.

A Proxmox 4.1 gyárilag nyújt fürtözött, magas rendelkezésre állást biztosító (HA cluster) környezetet. Ennek beállítása bár nem bonyolult, de alapos ismeretet igényel a környezetről. Egyrészt kell hozzá egy háttértár (storage), mely kiszolgálja a fürt (cluster) gépeit. Ez lehet sokféle, manapság talán a két legelterjedtebb megoldás a SAS és az iSCSI. Míg az elsőhöz spéci, drága hardvert kell vegyél, a másodikhoz elég egy NAS (vagy több, hogy ez se okozzon galibát).

A Magas rendelkezésre állású virtuális cluster Proxmox 4.1 rendszerrel képzésen egy teljes HA környezet gyakorlati elkészítését tanulod meg iSCSI szerverrel. A képzésen három Proxmox 4.1 környezet telepítését, a HA cluster létrehozását és abban virtuális gépek telepítését sajátítod el. Ehhez egy FreeNAS adja az iSCSI targetet (a FreeNAS beállítása nem, de a FreeNAS-on az iSCSI beállítása benne van a képzésben), melyet két módszerrel is megtanulsz használni: önálló iSCSI target minden virtuális gépnek és egy iSCSI target a teljes clusternek, melyet a clusteren belül LVM-el kezelsz, az egyes virtuális gépek logikai köteteket kapnak.

A képzés segítségével te magad is el tudsz készíteni egy teljes Proxmox alapú HA környezetet, a gyakorlati lépésekhez adott bő magyarázotaok segítségével megérted a HA cluster működésének alapjait, így nem csak megismételni tudod a látottakat, de érted is mi miért történik.

Szerver virtualizáció egyszerűen és gyorsan: Proxmox 4.1

53
tanuló
2
fejezet
11
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián