Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A szerver felügyelet egyik legfontosabb része, hogy tudjál arról, ha valami nem, vagy nem megfelelően működik. Időben értesülj arról, ha valahol például fogytán a diszk hely, vagy túl nagy a rendszer terhelése.

A felügyeleti eszközök abban vannak a segítségedre, hogy ezeket hamarabb tudd, mint a felhasználók.

A felügyeletet bármilyen rendszerről végezheted, függetlenül a felügyelt rendszerek operációs rendszerétől és telepített programjaitól. A szerver felügyelet alapjai oktató videóból az egyik legnépszerűbb megoldás, az Icinga (leánykori nevén Nagios) beállításának alapjait és egyszerű felügyeleti beállításokat tanulod meg. Az Icinga a Nagios “utóda”. A videóból megtanult technikákat ma még jelentős részben Nagios környezetben is alkalmazni tudod, mivel a két rendszer beállítása alig tér el egymástól.

A szerver felügyelet alapjai oktató videó első részéből megismerted az Icinga (és az ezzel gyakorlatilag megegyező Nagios) telepítését és alapvető beállítását. Valamint pár egyszerű példán keresztül egy szerver és szolgáltatás felügyeletét.

A folytatásban további példákon keresztül alaposabban megismered a felügyeleti beállításokat. A felesleges és téves riasztások nem csak idegesítőek, de költségesek is lehetnek (pl SMS költsége, vagy felesleges kiszállás). Az Icinga és a Nagios szerencsére rendelkezik számos technikával, ami segít minimalizálni ezt. Az első részben már érintettünk ilyen megoldást, itt most alaposabban megismerheted ennek a finomhangolását is.

Távoli szervereket nem minden esetben egyszerű felügyelni. Fontos információ az adott rendszerről a diszkek állapota (pl. szabad/foglalt hely), a rendszer terhelése (load avg), a processzor használat vagy épp egyes processzek száma (fut-e egyáltalán egy szolgáltatás, webszerveren nincs-e túl sok apache processz, stb.). Ennek távoli lekérdezését is megtanulod a szerver felügyelet alapjai második részéből.

A gyakorlati oktató videó valós környezetben, lépésről lépésre tanítja meg neked a felügyeleti szolgáltatások beállítását és hangolását.

Szerver felügyelet alapjai

15.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Szerver felügyelet alapjai

71
tanuló
2
fejezet
5
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián