Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Linux egyik gyakori felhasználási területe a Windows munkaállomásokat kiszolgáló fájl szerver(SMB vagy CIFS szerver). Legyen szó “mezei” fájl kiszolgálásról vagy tartomány vezérlőről, az alapok közösek: kell egy szerver, melyet látnak a Windows munkaállomások, ahová a felhasználók a nevükkel és jelszavukkal belépve látják a megosztott könyvtárakat. Ennek kialakítása elengedhetetlen mindkét esetben.

A feladatot egyértelműen a Samba szerverrel tudod a legjobban megoldani. Ennek jelenleg két változata is alkalmas a feladatra, a 3-as és a már AD “képes” 4-es. Szerencsére az alapok tekintetében minimális a különbség a két verzió között.

Az alapvető feladatok közé tartozik a Samba szerver általános beállítása, hogy a munkaállomások lássák a szerveredet. Ide tartozik az egyszerű felhasználó kezelés, a munkacsoport beállítása és aszerver általános hangolása. Szintén elengedhetetlen a megosztások megfelelő beállítása: ki mihez férhet hozzá? Ezt célszerű csoport szinten szabályozni és ha lehet elkerülni a bonyolult jogosultsági beállításokat (ACL-ek használatát). Szerencsére ezt a Samba támogatja.

Jó ha van a szervereden vírusvédelem. Ehhez is biztosít támogatást a Samba mindkét változata. A nyílt forrású ClamAv pedig egy kiváló víruskereső naprakész adatbázissal, így tökéletes választás a célra.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes tudnod, milyen különbségekre számíthatsz a Samba 3 és 4-es verziója között amikor egyszerű fájl szerver készítesz.

Az oktatóvideóból megtanulsz egy egyszerű SMB/CIFS fájl-szervert telepíteni és beállítani akár a Samba 3, akár a 4-es verziójával. Legyen szó otthoni, vagy kisvállalati szerverről, a lépéseket követve egy működő, biztonságos fájl kiszolgálót tudsz készíteni, amit a Windows, Linux és MacOS kliensek is könnyedén tudnak kezelni.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és az elkészített konfigurációs fájlok mentését. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédletszámodra amikor a saját rendszeredet készíted.

SMB/CIFS fájlszerver alapjai: Samba 3 / Samba 4

71
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián