DevOps képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A konténer clusterek legnagyobb előnye, hogy könnyen és gyorsan lehet őket létrehozni, egyszerű skálázni és magas rendelkezésre állást tudnak biztosítani. Ahhoz viszont, hogy ezeket az előnyeit ki tudd használni pontosan kell értened az alkalmazott cluster technológia működését, a szolgáltatások menedzselését. Ha ezeket és az alapelvetet ismered, valóban magas rendelkezésre állást és jó skálázhatóságot kapsz. És ne feledkezzünk meg az automatizálásról, hiszen ki szereti ugyan azt újra és újra elvégezni?

A Kubernetes az egyik legjobb és talán a legelterjedtebb konténer cluster platform. Emögött áll a legnagyobb közösség, így ehhez találsz legkönnyebben információt, kiegészítőket, amik nagyban segítik a munkádat. Bár a platform sokrétű, már az alapjainak ismerete is lehetővé teszi profi környezetek elkészítését. A mai alkalommal az egyszerűség kedvéért a Kubernetes cluster létrehozását a Google Cloudra bízzuk, így az időnk nagyrészében magának a Kubernetesnek a használtaával, működésével ismerkedsz meg.

A képzésen megtanulod, hogyan készíts és üzemeltess Kubernetes clustert a Google Cloudban, valamint hogyan futtass ebben webes szolgáltatást. A webes alkalmazás létrehozását egy egyszerű példán keresztül ismered meg: egy komplett WordPress weboldalt készítesz el, melyhez MySQL adatbázis szervert használsz. Az adatok tárolásához értelem szerűen kell állandó storage, így annak beállítását is megtanulod. Végül a szolgáltatás eléréséhez egy reverse-proxyra van szükség, mely a HTTPS kapcsolatokat is kell kezelje, így ennek teljes beállítása (beleértve a Letsencrypt tanúsítvány automatikus elkészítését) is elhangzik. Természetesen mindent automatizálunk, ahol lehet kész megldásokat alkalmazunk, hiszen a repetitív munkát nem szeretjük.

Bár a képzésen a Google Cloud Platformon dolgozunk, a Kubernetes bárhol máshol is futhat, a képzés nagyrészén bemutatott módszerek bármely Kubernetes clusterben működnek, legyen az másik felhő szolgáltató vagy saját környezet. Ahogy annak sincs akadálya, hogy további web szolgáltatásokat indíts ugyan abban a clusterben.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megérted a Kubernetes cluster működését, a szolgáltatások létrehozását, skálázását és a Google Cloud Platform használatát is. Egyszóval egy komplett webes környezetet tudsz létrehozni úgy, hogy mindent a saját igényeidhez igazítasz.

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián Author

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Skálázható, magas rendelkezésre állású webszerver Kubernetesszel a google felhőben

22
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián