Profi vállalati szerver készítése automatizáltan

Bár napjainkban egyre több dolog működik a felhőben, a vállalati szervert még sokan nem szívesen “teszik oda”. Az Active Directory tartományvezérlő, fájlszerver és gyakran a csoportmunka is helyben működik még. De ez nem jelenti azt, hogy ezek készítésekor és üzemeltetéséhez ne használhatnál modern eszközöket.

A “modern eszköz” nálam a konténer technológia és az automatizálás. Nem a Docker és más felhőbe való megoldások, hanem az LXC vagy LXD Linux esetében. Ezek teljes mértékben kiváltják a virtualizációt, de megkapod annak minden előnyét: a könnyebb menedzselhetőséget (pl. pillanatképek készítése, sablonból telepített rendszer) a hátrányai nélkül.

Hogyan néz ki 2019-ben egy kisvállalati szerver? Konténerben fut, a Samba aktuális stabil verzióját futtatja egy olyan környezetben, amiben semmi felesleges nincs és amit automatizált eljárások hoznak létre. Ha kell levelezés és csoportmunka, akkor azok szintén külön konténerbe kerülnek, megkönnyítve a frissítést és az esetleges hibakeresést is. A csoportmunka megoldásra több opció is alkalmas lehet. A teljesség igénye nélkül kiváló választás a Kopano és a SOGo is.

A profi vállalati szerver készítése 2019. képzésen az elsőtől az utolsó lépésig elsajátítod a teljes környezet elkészítését. Az egyes tananyagokból lépésről-lépésre megtanulod, hogy az adott technológiával hogyan hozd létre a konténer-környezetet, az active directory-t és ha kell a levelezést és csoportmunkát. Mindent a lehető legkevesebb manuális munkával, hogy könnyen és gyorsan tudjál új környezeteket felépíteni.

A kölönböző technológiák között sem kell döntened: megismersz többet és tudsz választani. A konténerizáció tekintetében az Ubuntu LXD megoldását és a Proxmox LXC környezetét fogod használni (ezen környezetek telepítéséről találsz külön képzést, azt érdemes előtte elvégezned). Az AD tartományvezérlő és a fájlszerver természetesen a Samba 4. A csoportmunka környezethez pedig a Kopano és a SOGo megoldásait is megtanulod (teljes mértékben AD-be integrálva, a szükséges email szolgáltatások elkészítésével együtt). Az automatizáláshoz az Ansible-t tanulod meg használni.

Oktató

Czakó Krisztián Czakó Krisztián Oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

What Others Have Said

nagyon patent 🙂
By: F

Amikor kikerült az oldalra hogy hamarosan, már előre bekattintottam hogy ezt megveszem, majd kezdtem tartani attól, hogy előbb jár le a letöltési link minthogy megjelenne a képzés :))) Szerencsére nem így lett, gyorsan végig is néztem ma, nagyon jó kontent, advanced-ebb sokkal mint az eddigiek, de ami miatt írok, az a jegyzet... KÖSZÖNÖM!!!! ez egy használható gondolom formavilágát tekintve szépen markdown-ban megírt jegyzet kiexportálva epub és pdf formátumba is (akár a markdown is lehetne mellékelve ha abban íródott). Sokkal használhatóbb a jegyzet és csatolmány mint az eddigi képzéseké, imádnám ha ilyen formátumban jönnének mindig innentől a jegyzetek. Látszik a tananyagba fektetett rengeteg munka, tényleg hasznos, várom a folyatatást (ami ennek az előzménye 🙂 ). Csak így tovább!


Tematika

Hallgatói értékelések

nagyon patent :)
By: F

Amikor kikerült az oldalra hogy hamarosan, már előre bekattintottam hogy ezt megveszem, majd kezdtem tartani attól, hogy előbb jár le a letöltési link minthogy megjelenne a képzés :))) Szerencsére nem így lett, gyorsan végig is néztem ma, nagyon jó kontent, advanced-ebb sokkal mint az eddigiek, de ami miatt írok, az a jegyzet... KÖSZÖNÖM!!!! ez egy használható gondolom formavilágát tekintve szépen markdown-ban megírt jegyzet kiexportálva epub és pdf formátumba is (akár a markdown is lehetne mellékelve ha abban íródott). Sokkal használhatóbb a jegyzet és csatolmány mint az eddigi képzéseké, imádnám ha ilyen formátumban jönnének mindig innentől a jegyzetek. Látszik a tananyagba fektetett rengeteg munka, tényleg hasznos, várom a folyatatást (ami ennek az előzménye :) ). Csak így tovább!


Bejelentkezés

Kapcsolódó letöltések

 • DevOps Akadémia letölthető oktatóanyag

Iratkozz be!

Válassz tagságot!

Online képzés tagság

7990,- Ft / hó
87.900,- Ft / év
 • Minden videót megnézhetsz online
 • A letöltéseket 50% kedvezménnyel kapod
 • Nincs hűségidő

Online képzés plusz tagság

9990,- Ft / hó
109.900,- Ft / év
 • Minden videót megnézhetsz online
 • Havi egy teljes tananyagot (jegyzet és videó) letölthetsz
 • A többi letöltést 70% kedvezménnyel kapod
 • Nincs hűségidő

Korlátlan képzés tagság

24.990,- Ft / hó
274.900,- Ft / év
 • Minden videót megnézhetsz online
 • Minden jegyzetet letölthetsz
 • Havi három teljes tananyag videóját letöltheted
 • A többi letöltést 80% kedvezménnyel kapod
 • Nincs hűségidő

VIP tagság

29.990,- Ft / hó
329.900,- Ft / év
 • Minden videót megnézhetsz online
 • Minden jegyzetet letölthetsz
 • Minden videót letölthetsz
 • Nincs hűségidő
 • Belépési díj 377.000,- Ft
Scroll to Top