Bár napjainkban egyre több dolog működik a felhőben, a vállalati szervert még sokan nem szívesen "teszik oda". Az Active Directory tartományvezérlő, fájlszerver és gyakran a csoportmunka is helyben működik még. De ez nem jelenti azt, hogy ezek készítésekor és üzemeltetéséhez ne használhatnál modern eszközöket. A "modern eszköz" nálam a konténer technológia és az automatizálás. Nem a Docker és más felhőbe való megoldások, hanem az LXC vagy LXD Linux esetében. Ezek teljes mértékben kiváltják a virtualizációt, de megkapod annak minden előnyét: a könnyebb menedzselhetőséget (pl. pillanatképek készítése, sablonból telepített rendszer) a hátrányai nélkül. Hogyan néz ki 2019-ben egy kisvállalati szerver? Konténerben fut, a Samba aktuális stabil verzióját futtatja egy olyan környezetben, amiben semmi felesleges nincs és amit automatizált eljárások hoznak létre. Ha kell levelezés és csoportmunka, akkor azok szintén külön konténerbe kerülnek, megkönnyítve a frissítést és az esetleges hibakeresést is. A csoportmunka megoldásra több opció is alkalmas lehet. A teljesség igénye nélkül kiváló választás a Kopano és a SOGo is. A profi vállalati szerver készítése 2019. képzésen az elsőtől az utolsó lépésig elsajátítod a teljes környezet elkészítését. Az egyes tananyagokból lépésről-lépésre megtanulod, hogy az adott technológiával hogyan hozd létre a konténer-környezetet, az active directory-t és ha kell a levelezést és csoportmunkát. Mindent a lehető legkevesebb manuális munkával, hogy könnyen és gyorsan tudjál új környezeteket felépíteni. A kölönböző technológiák között sem kell döntened: megismersz többet és tudsz választani. A konténerizáció tekintetében az Ubuntu LXD megoldását és a Proxmox LXC környezetét fogod használni (ezen környezetek telepítéséről találsz külön képzést, azt érdemes előtte elvégezned). Az AD tartományvezérlő és a fájlszerver természetesen a Samba 4. A csoportmunka környezethez pedig a Kopano és a SOGo megoldásait is megtanulod (teljes mértékben AD-be integrálva, a szükséges email szolgáltatások elkészítésével együtt). Az automatizáláshoz az Ansible-t tanulod meg használni.
 • Samba AD DC létrehozása automatizáltan
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 2. Ansible
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 3. LXD
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 4. LXD: Ubuntu konténer automatikusan
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 5. LXD: Debian konténer automatikusan
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 6. Proxmox: Debian és Ubuntu konténerek automatikusan
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 7. LXD: Debian konténer manuálisan
  • Profi vállalati szerver készítése 2019. – AD DC létrehozása automatizálva: 8. LXD: Ubuntu konténer manuálisan

Iratkozz be!

Értékelések

nagyon patent :)
By: F

Amikor kikerült az oldalra hogy hamarosan, már előre bekattintottam hogy ezt megveszem, majd kezdtem tartani attól, hogy előbb jár le a letöltési link minthogy megjelenne a képzés :))) Szerencsére nem így lett, gyorsan végig is néztem ma, nagyon jó kontent, advanced-ebb sokkal mint az eddigiek, de ami miatt írok, az a jegyzet... KÖSZÖNÖM!!!! ez egy használható gondolom formavilágát tekintve szépen markdown-ban megírt jegyzet kiexportálva epub és pdf formátumba is (akár a markdown is lehetne mellékelve ha abban íródott). Sokkal használhatóbb a jegyzet és csatolmány mint az eddigi képzéseké, imádnám ha ilyen formátumban jönnének mindig innentől a jegyzetek. Látszik a tananyagba fektetett rengeteg munka, tényleg hasznos, várom a folyatatást (ami ennek az előzménye :) ). Csak így tovább!