Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Bár napjainkban egyre több dolog működik a felhőben, a vállalati szervert még sokan nem szívesen “teszik oda”. Az Active Directory tartományvezérlő, fájlszerver és gyakran a csoportmunka is helyben működik még. De ez nem jelenti azt, hogy ezek készítésekor és üzemeltetéséhez ne használhatnál modern eszközöket.

A “modern eszköz” nálam a konténer technológia és az automatizálás. Nem a Docker és más felhőbe való megoldások, hanem az LXC vagy LXD Linux esetében. Ezek teljes mértékben kiváltják a virtualizációt, de megkapod annak minden előnyét: a könnyebb menedzselhetőséget (pl. pillanatképek készítése, sablonból telepített rendszer) a hátrányai nélkül.

Hogyan néz ki 2019-ben egy kisvállalati szerver? Konténerben fut, a Samba aktuális stabil verzióját futtatja egy olyan környezetben, amiben semmi felesleges nincs és amit automatizált eljárások hoznak létre. Ha kell levelezés és csoportmunka, akkor azok szintén külön konténerbe kerülnek, megkönnyítve a frissítést és az esetleges hibakeresést is. A csoportmunka megoldásra több opció is alkalmas lehet. A teljesség igénye nélkül kiváló választás a Kopano és a SOGo is.

A profi vállalati szerver készítése 2019. képzésen az elsőtől az utolsó lépésig elsajátítod a teljes környezet elkészítését. Az egyes tananyagokból lépésről-lépésre megtanulod, hogy az adott technológiával hogyan hozd létre a konténer-környezetet, az active directory-t és ha kell a levelezést és csoportmunkát. Mindent a lehető legkevesebb manuális munkával, hogy könnyen és gyorsan tudjál új környezeteket felépíteni.

A különböző technológiák között sem kell döntened: megismersz többet és tudsz választani. A konténerizáció tekintetében az Ubuntu LXD megoldását és a Proxmox LXC környezetét fogod használni (ezen környezetek telepítéséről találsz külön képzést, azt érdemes előtte elvégezned). Az AD tartományvezérlő és a fájlszerver természetesen a Samba 4. A csoportmunka környezethez pedig a Kopano és a SOGo megoldásait is megtanulod (teljes mértékben AD-be integrálva, a szükséges email szolgáltatások elkészítésével együtt). Az automatizáláshoz az Ansible-t tanulod meg használni.

Profi vállalati szerver készítése automatizáltan

11
tanuló
1
fejezet
8
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián