• Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Otthoni és kisvállalati routert készíteni sokféle eszközzel lehetséges. Egyrészt ott van, amit a szolgáltató ad. Ezzel az a gond, hogy nem túl sokat tud, pár WiFi eszközt bír kiszolgálni, utána “meghal”. A boltban kapható dobozos termékek sem túl “okosak”, ráadásul a szoftver-frissítéssel is akadnak problémák. Mondjuk udvariasan úgy, hogy több bennük a biztonsági lyuk, mint a rostán. És ezeket befoltozni sem nagyon lehet…

Vagyis de: a legtöbb ilyen eszközre (legyen az TP-Link, Linksys, D-Link, stb.) telepíthető az OpenWrt, mely kifejezetten erre lett fejlesztve (ahogy a neve is mutatja, eredetileg a Linksys Linuxos WRT eszközeire). De ma már gyártanak routert, mely eleve ezzel érkezik.

Az OpenWrt egy rendes Linux, mely az ilyen kis eszközökre van optimalizálva (méret, CPU/RAM igény). De majdnem mindent tud, amit a “teljes” Linux disztribúciók. Csinálhatsz vele akár fájlszervert, VPN szervert, stb. Magyarul felszabadítja a routeredet: kapsz egy biztonságos, frissíthető és szabadon testre szabható eszközt.

A képzésen megtanulsz routert készíteni az OpenWrt-vel. Ezúttal a Turris Omnia 2 készüléken mutatom meg, mely gyárilag ezzel a rendszerrel érkezik (a lépések 90%-a egy az egyben alkalmazható más eszközön is). Lépésről-lépésre megmutatom a Digi PPPoE IPv4 és IPv6 szolgáltatásának beállításán keresztül egy tipikus otthoni/kisirodai WiFi router elkészítését (5 Ghz és 2,4 Ghz hálózatokkal, vendég hálózattal), nem elfeledkezve a rendszergazda alapvető igényéről: az SSH és az OpenVPN távoli elérésről.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz. A képzés közben van lehetőséged kérdezni, ha valamit nem értesz.

Course Information

Categories: , ,

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Profi IPv4 és IPv6 VPN router Linux/OpenWrt segítségével

Profi IPv4 és IPv6 VPN router Linux/OpenWrt segítségével

Rated 5,0 out of 5

Avatar for Miklós Pákozdi
Miklós Pákozdi
2022-05-26

Profi IPv4 és IPv6 VPN router Linux/OpenWrt segítségével

488
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 csillag az 5-ből (1 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián