Hálózat képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A szervered vagy hálózatod első védelmi vonala a tűzfal. Nem kell részletezni milyen kockázatot rejt ennek hiánya, de ami még nagyobb veszély, ha hibásan van beállítva és átjáróházzá válik anélkül, hogy ez valakinek feltűnne.

Ahhoz, hogy valóban biztonságot nyújtó tűzfalad legyen tisztában kell lenned az alapokkal. A Linux esetében ez a Netfilter rendszer, melyet már régóta használunk, de folyamatosan fejlődik, mindig jönnek kisebb-nagyobb újdonságok és persze ahogy a jó rendszergazda, mi is holtunking tanulunk, amit előbb a mindennapi gyakorlatban alkalmazunk, most pedig átadjuk neked a gyakorlati tapasztalatokból szerzett tudással együtt.

A tűzfal készítés alapjai oktatóvideóból azokat az ismereteket tanulod meg gyakorlati példákon keresztül, melyek elengedhetetlenek, ha Linux rendszeren szeretnél tűzfalat készíteni. Legyen szó egy szerver egyedi védelméről vagy a hálózatodról, az alapok azonosak. A szokásos gyakorlati megközelítéssel az oktatóvideóban lépésről-lépésre felépítünk egy egyszerű, biztonságos tűzfalat, mely megvédi magát a szervert és a mögötte lévő hálózatokat. Ez utóbbit két külön részre osztottuk: belső hálózatra és DMZ-re (szerver zónára). Ennek megfelelően megtanulod acímfordítást (hogyan tedd elérhetővé a DMZ-ben lévő szerveredet kívülről) és persze a hálózatok közötti forgalom korlátozását (mit miért érdemes vagy nem érdemes engedni).

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez az oktató 21 éves gyakorlati tapasztalatát és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat, elkerülve a hibákat és buktatókat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót, valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal) és az elkészített konfigurációs fájlokat. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Course Information

Categories: , ,

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Linux tűzfal készítés alapjai

86
tanuló
2
fejezet
5
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián