Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Linux rendszerek mentése alapok oktató videó egy Linux teljes mentését mutatja be. Egyszerű, azonnal használható módszert ad a kezedbe, mely alkalmas a rendszer és minden adat teljes, biztonságos (titkosított) mentésére és annak visszaállítására.

A videó bemutatja az alapvető mentési stratégiákat és azt, hogy mi kell egy Linux szerver megfelelő mentéséhez. Megismered a duplicity mentő szoftver használatát, mely kiváló akár rendszeres mentéshez (legyen szó teljesről vagy növekményesről), akár egy-egy könyvtár azonnali teljes mentéséhez.

A Linux rendszerek kiváló eszköze az LVM (Logical Volume Manager), mely a mentésben is sokat tud segíteni. Például ennek segítségével tudsz konzisztens, pillanatnyi állapotot menteni. Az alapozásnak része ez LVM ezen funkciójának megismerése és alkalmazása is.

A Linux rendszerek mentésének alapjai oktató videóból megtanultad, hogyan készíts a Linux rendszeredről egyszerűen konzisztens mentést. De egy mentés csak akkor ér valamit, ha azt szükség esetén vissza is lehet állítani. Akár a teljes rendszert azonnal működő állapotba.

A működő rendszered napi, automatizált mentése mellett hasznos lehet ha tudsz “offline” mentést is készíteni. Ilyenkor egy “live CD” segítségével érdemes egy pillanatképet eltárolni külső adathordozón. Ennek a mentésnek főleg új rendszereknél van létjogosultsága: tegyél el egy teljes másolatot az elkészült rendszerről, ami később ha teljesen újra kell építeni (vagy pont ilyen rendszert kell újat készíteni) jó kiindulási alap lesz. A másik eset, amikor jól jön ez a megoldás ha a fájlrendszer megsérül: az fsck ugyan sokszor segít, de néha (és én már találkoztam ilyen esettel) nagyobb kárt tud tenni. Itt is jól jön, ha a fájlrendszerről képfájl formájában van egy másolatod amin kísérletezhetsz.

És nem utolsó sorban ezeknek a mentéseknek le kell tesztelni a visszaállítását. A “hagyományos” újratelepítés helyett célszerű egy “live CD” (pl. GRML) segítségével újraépíteni a rendszered alapjait (szoftver RAID, LVM,stb.) és ebbe visszaállítani a mentésed.

Az oktató videóból megtanulod a rendszered offline mentését képfájlba (disk image-be), valamint ennek és a duplicityvel elkészült mentésednek a visszaállítását a GRML “live CD” használatával.

Linux rendszerek mentése és visszaállítása

15.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Linux rendszerek mentése és visszaállítása

55
tanuló
2
fejezet
4
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,