Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A modern szerver-üzemeltetés a konténerekről szól. De mi van, ha nem szeretnél Dockerrel működtetni egyszerűbb rendszereket? Az automatizálás jó, de a Docker image karbantartása felesleges pluszmunkának tűnik egyszerűbb esetekben (pl. vállalati szerveren). A virtualizáció jó megoldás, de egyben felesleges is, amikor Linux szerveren egy másik Linuxot futtatsz virtuálisan. Kellene egy olyan megoldás, ami egyszerűbb a virtualizációnál, kevésbé macerás, mint a Docker image készítés, de mégis jól automatizálható.

A megoldás a Linux konténer használata. A Linux konténer (LXC) valahol a virtualizáció és a Docker között van. Valójában közelebb a Dockerhez, pontosabban a Docker ugyan azt a technológiát használja, mint az LXC: virtualizáció nélkül szeparálja a futó processzeket. Az LXC előnye, hogy “hagymányos” módon tudsz izolált rendszert üzemeltetni: van SSH, be tudsz lépni, önálló címe van és a konténer leállításakor nem vesznek el az adatok. Mivel nem virtualizáció (nem fut másik kernel), az erőforrás igénye sokkal kissebb.

Amit nem nyújt az a konténer létrehozásának teljes automatizálása. Erre viszont ott az Ansible, mely kifejezetten hagyományos szerverek automatikus beállítására és üzemeltetésére készült. Forgatókönyvekkel tudod leírni, mit és hogyan kell megcsinálni, mi az elvárt állapota a szervernek. Az Ansible pedig ezt végrehajtja: megnézi a szerver (vagy konténer) jelenlegi állapotát és abból létrehozza az elvártat. Más szóval nem egy szkript, ami feltételez egy konkrét kiindulási helyzetet és ha nem onnan indulsz nem működik. Képes feltérképezni a jelenlegi beállításokat és csak a szükséges módosításokat végzi el.

A képzésen megtanulod az Linux konténer készítést az első lépéstől a konténerbe zárt szerver elindításáig. Mindezt a hagyományos parancsok kiadása és beállítások szerkesztése helyett egy Ansible forgatókönyv (playbook) segítségével. Az így készült beállítás az Ansible-el pillanatok alatt ráhúzható egy újonnan telepített szerverre, hogy abból azonnal egy LXC host legyen és elinduljanak a konténerekben futó szerverek.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulod az LXC és az Ansible használatát. A tanultak alapján te magad is el tudsz készíteni és a saját igényeidhez tudsz igazítani Ansible forgatókönyveket és LXC konténereket.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Linux konténer készítés és menedzsment automatikusan: az LXC & Ansible alapjai

33
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián