Hálózat képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Számos olyan haladó hálózati technológia létezik, melyet a Linux rendszerek támogatnak. Ilyenek a vlan, a bridge, a bonding és különböző tunneling technológiák. Ezek szabványosak, így nem csak Linux környezetben, illetve környezettel működnek együtt. Sokszor hasznosak, mert egyszerűsítik a fizikai hardver környezetet (pl. vlan) vagy szükségesek más technológiákhoz (pl. virtualizációhoz a bridge). Ha pedig hálózatot kezelsz, elengedhetetlen a diagnosztikai eszközök ismerete: probléma esetén ezek a legjobb barátaid a megoldáshoz vezető úton. Az oktatóvideóból a fenti technológiák alkalmazását és a legfontosabb diagnosztikai eszközök (mii-tool, ethtool, netstat, tcpdump, iptraf, mtr, stb.) használatát tanulod meg.

Ha a szokásosnál bonyolultabb a hálózati struktúrád, például több internet kapcsolatod van, a hagyományos routing kevés. Sem a forgalom elosztását, sem a különböző szolgáltatókhoz tartozó eltérő IP címekre érkező forgalom helyes kezelését nem tudod egyszerűen megoldani. Az ilyen és az ehhez hasonló esetek kezelésére szolgál a Linux “policy routing” rendszere: az útválasztás szabályoktól függően változhat. Az oktatóvideóból elsősorban a több szolgáltatóhoz kapcsolódás problémájának az oktató által a gyakorlatban alkalmazott jó megoldását tanulod meg. Ezen keresztül megismered a policy routing működésének logikáját és a szabályok gyakorlati alkalmazását.

A QoS rendszer célja, hogy a hálózati forgalomban mindenki pont annyi sávszélességhez jusson, amennyire szüksége van (a lehetőségekhez képest), és minden szolgáltatás jól működjön.
Pl. egy hálózati telefon megoldásnál (VoIP) fontos, hogy a csomagok időben és sorrendben érkezzenek, míg egy letöltésnél (FTP, HTTP) csak az a lényeg, hogy minden megérkezzen. Interkatív kapcsolatnál (SSH, VNC, RDP) fontos a gyors válaszidő.
Ezek biztosítása nem könnyű feladat, főleg akkor ha a vonal erősen terhelt. A megfelelő QoSbeállítások csodákra képesek még ilyen esetben is. Ennek módja az, hogy mindenkinek garantáljuk a számára szükséges minimumot és ha van még szabad kapacitás (mert valaki épp nem használja a neki kiosztottat), akkor azt osszuk el okosan a többiek között.
A hálózati forgalom szabályozás alapjai oktatóvideóból a Linux QoS rendszerét ismered meg ésmegtanulsz egy alap beállítást létrehozni ahhoz, hogy minél gördülékenyebb legyen a neted.

Bármilyen szervert készítesz vagy üzemeltetsz, van egy szolgáltatás, ami kihagyhatatlan: ez a hálózat. A hálózati szolgáltatás napjainkban leginkább az IP, vagyis az Internet Protocoll használatával jár. Helyi hálózatoknál pedig az ethernet csatlakozás a szinte egyeduralkodó.

Ahhoz, hogy profin össze tudj rakni egy rendszert, tudd üzemeltetni és ha kell megtaláld az esetleges hibákat, alaposan kell ismerned az alkalmazott hálózati technológiákat. Sajnos gyakori tapasztalatunk, hogy ezekkel sokan nincsenek tisztában: használják, de nem értik a működését. Ha nem tudod azonnal gondolkodás nélkül megmondani a CIDR és az ARP jelentését vagy nem tudod mi a különbség a protokoll és a szolgáltatás között (hálózati értelemben), nem tudod mire való az ICMP vagy épp nem tudod fejből megmondani, hogyan nézz bele a hálózati forgalomba, ha hibát keresel, ez az oktatóvideó kihagyhatatlanul fontos számodra.

Az oktatóvideóból a tőlünk megszokott gyakorlati megközelítésen keresztül megérted a hálózati alapismeretekhez tartozó fogalmakat (MAC, ARP, IP cím, netmask, CIDR, host-route, net-route, default-route), megtanulod beállítani a rendszereden jól a hálózatot különböző Linux szervereken (CentOS, Debian, Ubuntu, OpenWrt), megismered a minden Linux környezetben azonos parancssori kezelést (ip parancs) és a kernel szintű beállításokat (pl. ip_forward, syncookies, rp_filter).

Megtanulod a legfontosabb diagnosztikai eszközök használatát: ping, traceroute, mtr, tcpdump, netstat, stb. Végül a mai IP hálózatok elengedhetetlen, mégis sokszor mellőzött funkciójának, a DNS szolgáltatásnak az alapelveit tanulod meg: milyen bejegyzések mire valók (pl. A, SRV, TXT, CNAME), hogyan indíts parancssorból kérést a szerver teszteléséhez (host és dig parancsok használata).
Az oktatóvideó megnézését követően tisztában leszel a napi gyakorlathoz szükséges hálózati alapfogalmakkal, a hálózat beállításának módjával és alapvető diagnosztikai tudással fogsz rendelkezni, így egyszerűbb hibákat gyorsan meg tudsz keresni.

Linux hálózat kezelés

29.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Linux hálózat kezelés

102
tanuló
4
fejezet
8
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,