Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Szoftverek telepítésére és eltávolítására a Linux rendszerek csomagokat használnak. Ezek tartalmazzák a programok működéséhez szükséges binárisokat, beállításokat, libeket. Sokféle csomag létezik: maguk a programok és sokszor külön csomagban a programok működéséhez szükséges közös adatok, jellemzően a libek. Ezek között függőségek biztosítják, hogy mindig a megfelelő csomagok kerüljenek a rendszerre és ne lehessen tévedésből eltávolítani olyasmit, amire szükséged van. Ez a csomagkezelési logika biztosítja a stabil, megbízható Linux rendszert. Egyszerűvé teszi a programok terjesztését, telepítését és ha kell a megfelelő eltávolítását is.

A különböző Linux változatokban eltérő csomagkezelési technikát alkalmaznak. A két legelterjedtebb megoldás a deb és az rpm a Linux szerver és desktop környezetekben, míg az opk a beágyazott rendszereknél használatos (pl. OpenWrt). Ahhoz, hogy biztonsággal tudj kezelni egy Linux rendszert ezzel a három csomagkezelési módszerrel jó barátságban illik lenned: bármilyen új szoftvert akarsz működésre bírni a rendszereden, az első lépés a telepítés lesz, azaz a csomagkezelés.

Az oktatóvideóból a fenti három csomagkezelő használatának alapjait tanulod meg. Ennek a tudásnak a birtokában képes leszel biztonsággal kezelni a deb alapú (Debian, Ubuntu, Mint, stb.),az rpm alapú (RedHat Enterprise Linux, CentOS, Fedora, stb.) és az OpenWrt rendszereken a programokat.

Az oktatóvideóból a Debian alapú rendszerek dpkg és az apt parancsait, a RedHat alapú rendszerek rpm és yum parancsait, valamint az OpenWrt opkg parancsát tanulod meg használni.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és az elkészített konfigurációs fájlok mentését. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédletszámodra amikor a saját rendszeredet készíted.

Linux csomagkezelés alapjai

69
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,