Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A levelező szerver készítés alapjai oktató videóból a két méltán legnépszerűbb nyílt forrású megoldást, a Postfix SMTP szerver és a Dovecot IMAP/POP3 szerver beállítását és összehangolását tanulod meg. A levelek fogadásához és az elküldött levelek kézbesítéséhez elengedhetetlen szolgáltatásokat a Postfix nyújtja. Itt az alap beállításokon felül megtanulod a TLS illetve SSL kapcsolat használatát, hogy a felhasználóid titkosított csatornán át hitelesítsék magukat a küldésnél és a levelek is kódolt csatornán közlekedjenek amikor csak lehet. Megismered még a levelek fogadásához szükséges fontos beállításokat, a levélküldés napjainkban elvárt módját (submission port használata, felhasználói azonosítás) és természetesen a levelek helyi kézbesítésének beállítását.

Egy levelező szerver mit sem ér, ha a felhasználók nem tudják elérni az ott tárolt leveleiket. Így mi sem hagyjuk ki ezt: a videóból megtanulod a Dovecot IMAP és POP3 szerver alapvető beállítását. A biztonság itt is elsőrendű, így itt is előkerül a TLS/SSL beállítása. És persze ahhoz, hogy kész rendszered legyen fontos a Postfixszel való összehangolás is: a beérkező levelek profi átadása a Dovecot saját kézbesítési rendszerének.

A levelek szűrése az a szükséges rossz, amit muszáj megoldani. Nélküle a felhasználók leveles ládája tele lesz kéretlen reklámokkal és veszélyes tartalommal. Ezt pedig senki sem szereti.

A Linux szervereken alkalmazható védelmi megoldások egyik népszerű kombinációja az Amavis, SpamAssassion és ClamAV hármas. Segítségükkel a kéretlen és kártékony tartalom jelentős része távol tartható a felhasználóktól.

A levelek SPAM- és vírus szűrésének alapjai oktató videóból ezeknek az eszközöknek a Postfix SMTP szerverrel kombinált használatát tanulod meg. A videó és a hozzá tartozó minta konfigurációk valamint jegyzet segítségével te magad is gyorsan el tudsz készíteni egy azonnal működő szűrő rendszert.

Egy levelező szervernek manapság elengedhetetlen része a webes felület. Legyen szó a levelek olvasásáról (webmail) vagy a tartományok (domainek) és felhasználók menedzseléséről. Ezúttal a korábbi oktatóvideóinkban elkészített Postfix/Dovecot alapú levelező szerverhez tanulhatod meg ezek elkészítését. A méltán népszerű RoundCube webmail szoftver mellett egy általános, akár kisebb internet szolgáltatói rendszerben is használható (azaz több domaint függetlenül kezelni tudó) adminisztrációs felület telepítését és beállítását sajátítod el az oktatóvideóból.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Levelező szerver készítés: Postfix, Dovecot, SpamAssassin, webmail

15.990 Ft
  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Levelező szerver készítés: Postfix, Dovecot, SpamAssassin, webmail

15.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Levelező szerver készítés: Postfix, Dovecot, SpamAssassin, webmail

29
tanuló
3
fejezet
7
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián