• Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Linux rendszereken megszoktuk, hogy az alkalmazásokat csomagkezelővel (apt, yum, DNF, stb.) telepítjük. Ez egy nagyobb kontrollt biztosít, ha frissíteni- vagy eltávolítani szeretnénk a programot. Kubernetes alatt is szükséged van valami hasonlóra, ha nem kockás füzetben szeretnéd vezetni, hogy melyik cluster melyik névterében mi és milyen verzió fut, az hogyan van paraméterezve. Elsőre a YAML jónak tűnik, de hamar kiderül, hogy sokszor kell újra ugyanazt beleírni. Ez pedig egy általánosabb megoldásért kiált.

Ez a magasabb megoldás a Helm. A Helm a Kubernetes cluster de-facto csomagkezelője. Nem az egyetlen, de messze a legnépszerűbb, legjobban támogatott megoldás. Lehetővé teszi, hogy a Docker image mellé csomagold a YAML template-et, a leírást, hogy mit- és hogyan lehet paraméterezni. Vagyis a Helm segítségével komplett szolgáltatás deploymentjét tudod egyetlen parancs kiadásával és pár paraméter beállításával elvégezni.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, melyekhez részletes magyarázatot kapsz, valamint a felmerült kérdésekre is válaszoltunk. A tanultak segítségével azonnal használatba tudod venni a kész Helm chartokat és el tudod készíteni a sajátodat is.

Szörnyű ez a képzés.

Rated 1,0 out of 5

Nagyon hiányolom azt, hogy nincs elérhetővé téve egy kicsit bővebb formában az, hogy milyen “lab környezetet” hozzon létre az ember.

Szuper, hogy be van téve egy kops.sh , de aki életében nem használt AWS-t, az mégis mihez kezdene vele?

Kicsit átverésnek érzem a dolgot, szerintem ez a modul az előzmények nélkül nem használható gyakorlásra, mert jóformán 5x több idő elmegy azzal, hogy az ember valahogy kikínlódja a lab környezetet, ami menet közben derül ki, hogy mégsem jó, és lehet előröl kezdeni a beállítgatást, telepítést.

Avatar for Kiss Tamás
Kiss Tamás

Response from DevOps Akadémia

Sajnálom, hogy nem sikerült megfelelő labort indíts a képzés elvégzéséhez. Ahhoz bármilyen Kubernetes környezet jó, az anyaghoz mellékelt szkriptek csak példák, hogyan csináltuk mi azt AWS-ben (de bármely más felhőben vagy saját gépen is működik). A Helm képzés valóban igényel alapszintű Kubernetes ismereteket, melyek külön képzésen sajátíthatók el. Ha elakadsz érdemes a negatív kritika előtt a fórumaink egyikén segítséget kérni. Biztosan kapsz megoldást.

2021-05-26

Helm mindig kell

Rated 5,0 out of 5

Helm mindig kell

Avatar for Mor Ricsi
Mor Ricsi
2021-04-27

Mert releváns tudást ad.

Rated 3,0 out of 5

A mostani képzést sajnos nem tudom végignézni. Ezért csak a három csillag. Így azt sem tudom megmondani, hogy mennyire volt jó. Az eleje alapján igen. Illetve én Kubernetes témában a gyengénél is harmatosabb vagyok, tehát nem én vagyok a célközönség. De mégis jelentkeztem, hogy témakörök alapfogalmait felszedhessem. Azaz alapok nélkül nem tudom megmondani, hogy ez képzést mennyire volt minőségi.

Avatar for Homoródi Frigyes
Homoródi Frigyes
2021-03-10

Átfogó, részletes képzés a Helm 3.0-ról bőséges elméleti és gyakorlati példával megtűzdelve.

Rated 5,0 out of 5

Negatívumot nem tudok mondani a mostani képzésekről. Jól van tagolva elméleti és gyakorlati részekkel is így nem lankad a figyelem a képzés végére sem. Az időtartammal is meg vagyok most már elégedve. Régebben kicsit hosszúak, fárasztók voltak a képzések.

Avatar for Papee
Papee
2021-03-08

Hasznos lehet a képzés ha valaki ismeri a témát.

Rated 2,0 out of 5

Nem vagyok ismerős a témában, ezért nem tudnék releváns véleményt alkotni a képzés minőségével kapcsolatban.

Avatar for Magyar Csaba
Magyar Csaba
2021-03-06

Kubernetes csomagkezelés: Helm – korlátlan

9.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

Kubernetes csomagkezelés: Helm

22
tanuló
2
fejezet
7
tananyag
4,5
Rated 4,5 out of 5
4,5 csillag az 5-ből (101 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,