DevOps képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A konténerek egyik nagy előnye a hordozhatóságuk. Nem csak ott futnak, ahol elkészíted őket. Az adott image-ből bármely, a technológiát ismerő rendszerben létrehozhatsz és futtathatsz konténereket, azaz könnyedén tudod “hordozni” a szolgáltatásodat a legjobb platformra. Legyen az saját vagy valamely szolgáltatóé.

Az egyik népszerű platform a Kubernetes. Ennek előnye, hogy egyaránt létezik nyílt forrású, saját szerveren használható változata és erre épülő felhő szolgáltatás is. Azaz az ismerete két legyet üt egy csapásra.

A Kubernetes elsősorban Docker konténereket tud futtatni (de van már rkt támogatása is). A Kubernetest a Google fejlesztette saját rendszereinek megbízható futtatására. Közhellyel élve, ha egy Google méretű rendszer futtatására “elég jó”, akkor nekem is az. Ennek megfelelően a Google saját felhő szolgáltatása is erre épül. Olcsóbb és hatékonyabb, mint a teljes virtualizáció (Compute Engine). A Google Cloud Platform Container Engine a Kubernetesre épülő szolgáltatás, melyben Docker image-ekből tudsz konténereket indítani.

Ha csak gyorsan össze kell dobni egy weboldalt, akár ideiglenesen is, arra a felhő a legjobb megoldás. Előnye, hogy nincs beüzemelési költség, de még idő sem. A szolgáltatás elindítása (regisztrációtól az első szerver működéséig) maximum 1-2 óra. Fizetni pedig pont azért kell, amit igénybe veszel. Ha fut a konténered, fizetsz, ha nem fut nem.

A képzésen megismered a Google Cloud Platform használatának alapjait. A regisztrációtól eljutsz egy teljes WordPress weboldal működéséig. A Docker image készítés képzésen elkészített image-ekből kiindulva, azokat ezúttal nem saját szerveren, hanem egy Kubernetes clusterben tanulod meg futtatni. Az ott megismert módon, külön adatbázis szerverrel (MariaDB) és webszerverrel, melybe a WordPress van telepítve. Megtanulod, hogyan hozzál létre pod-ot (avagy microservice-t) az adatbázisnak (állandó tárolóval) és egy másikat a weboldalnak, végül hogyan kösd össze a kettőt, hogy a wordpress lássa az adatbázist.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Konténer futtatás felhőben: a Google Cloud Platform alapjai

58
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián