Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Hiába terjed a felhő, a KKV környezet továbbra is igényli a helyben működő, így a cég adatait helyben tároló szervert. Egy ilyen kisvállalati szerver legfontosabb funkciója a tartományvezérlő (Active Directory) és a megosztott mappák kezelése. Ehhez gyakran párosul még a csoportmunka is.

Amikor kisvállalati szervert készítesz több lehetőségből választhatsz. Ilyenek a Windows Server, a NAS, vagy a teljesen saját készítésű rendszer. A saját környezet nagy előnye a rugalmasság, alakíthatóság. Cserébe kicsit több munka elkészíteni. Itt is van több választási lehetőséged: elindulhatsz egy “csupasz” Linux-ból és felteheted rá a csomagokat, beállíthatsz mindent kézzel vagy választhatsz egy kész környezetet, amely ezt jelentősen leegyszerűsíti.

Az összes lehetőségnek megvan a létjogosultsága és (a Windows Server kivételével) foglalkozunk is velük a képzéseken. Ezúttal az egyedi rendszerek egyik legkönnyebben használható változatának, a Zentyal 6.0 szervernek a profi telepítését és beállítását tanulod meg.

A profi jelen esetben azt jelenti, hogy nem a gyári telepítő next-next-finish megoldását használod. Lehet azt is, de sokkal jobb eredményt tudsz elérni másképp. A biztonság kedvéért a képzés elején pár percben végigszaladunk a gyári telepítőn is, hogy lásd az mit nyújt. A képzés túlnyomó részében két másik módszert tanulsz meg. Először egy profin telepített Ubuntu 18.04 LTS szerverre teszed fel a Zentyal-t csomagokból. Már ez is érdekes, de az igazi “haladó” téma a Zentyal LXC konténerben futtatása. Egy Proxmox VE környezetben létrehozott Ubuntu 18.04 konténerben tanulod meg feltenni és beállítani a rendszert. Ez rejt magában kihívásokat (van pár buktató, nem megy elsőre, de most megtanulod elsőre is jól csinálni). Nagy előnye viszont a jobb kezelhetőség, a pillanatképek használata (hogy elkerüld az esetleges rendszerhibák miatti újratelepítést) és a virtualizációval szemben nyújtott sokkal jobb teljesítmény.

A 100% gyakorlati képzés végégére megtanulod a Zentyal 6.0 rendszert különböző környezetekbe profin feltelepíteni és eljutni odáig, hogy egy működő Active Directory tartományvezérlőd van, amibe beléptettél egy Windows 10 Pro munkaállomást.

Kisvállalati szerver villámgyorsan: Zentyal 6.0 – korlátlan

15.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Kisvállalati szerver villámgyorsan: Zentyal 6.0

13
tanuló
2
fejezet
9
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián