Hálózat képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Ha szeretnél elkezdeni ismerkedni az IPv6-al, de a szolgáltatód még nem ad ilyen címeket, vagy épp ad csak keveset (/64), akkor kell valami kerülőút. Összerakhatsz persze egy saját virtuális hálózatot, de az mégsem az igazi, nem tudod tesztelni, hogy a valóságban (az “igazi” interneten) ez mennyire állja meg a helyét.

Mondhatod persze, hogy még ráér, majd foglalkozol vele ha kell és van megfelelő cím, de nem lenne jobb felkészülten várni azt a pillanatot, amikor muszáj lesz foglalkoznod vele?

Az IPv6 tippek és trükkök kezdőknek képzésen megmutatom neked, hogyan tudsz egyszerűen és főleg költségmentesen “valódi” IPv6 címekhez jutni, hogyan tudod a Linux tűzfalad beállítani hozzá. A tűzfal készítés alapjai képzésen elkészült IPv4 tűzfalból kiindulva lépésről lépésre megmutatom az IPv6 címek felvételét, a tűzfal beállítását a Netfilter (ip6tables) segítségével. Az IPv4-es tűzfal készítés képzésen annyit foglalkoztam az IPv6-al, hogy tiltsd le ha nem használod. Most megmutatom, hogyan tudod használni.

Bemutatok egy egyszerű módszert arra, hogyan szerezz saját IPv6 tartományt (/48-ast!!!), amivel utána kedvedre próbálkozhatsz, teljes mértékben elérhető lesz a világon bárhonnan. A képzés elején egy kis MikroTik RouterOS trükközéssel kezdek: ezt az egyszerű és kényelmes rendszer használom arra, hogy tunnelen kertesztül legyen teljes IPv6 szolgáltatás ott, ahol amúgy nincs. A bemutatott lépéseket te is tudod alkalmazni: nincs benne semmi zártkörű vagy fizetős szolgáltatás.

Végül, hogy a kép teljes legyen fogom az IPv4 tűzfal készítés alapjai képzésen elkészült netfilter szabályrendszert és átalakítom IPv6-ra. Az eredmény egy IPv4-en és IPv6-on egyaránt elérhető, biztonságos környezet.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 21 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót, az elkészített konfigurációs fájlok mentését, valamint a jegyzetet minden kiadott paranccsal. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

IPv6 tippek és trükkök kezdőknek

66
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián