Tűzfalat sokféleképpen tudsz készíteni. Biztonságos tűzfalat már kicsit nehezebb. Választhatod a Linux NetFilter rendszerét és elkezdheted azzal elkészíteni. Ezzel mindössze az a gond, hogy nehéz jól csinálni. Sok apróságnak kell stimmelnie ahhoz, hogy valóban biztonságos tűzfalad legyen.

Ha gyorsan és egyszerűen akarsz tűzfalat készíteni vannak ennél jobb eszközök, melyek megkönnyítik a munkádat és segítenek, hogy valóban biztonságos tűzfalad legyen. Az egyik ilyen eszköz a Shorewall. “Régi motoros” a tűzfalkészítésben, gyorsan fejlődik és tényleg pár soros beállítással tudsz vele tűzfalat készíteni.

Ahogy egyre több szolgáltató (pl. Digi, UPC) elindítja IPv6 szolgáltatását, nem elég a megszokott módon IPv4 tűzfalat készíteni. Amint van IPv6 címe a rendszerednek, az elérhető az új címén is. Ráadásul könnyedén átjáróház lehet a tűzfaladról a belső hálózaton is publikus IPv6 címeknek köszönhetően. Egyszóval az IPv6 egy jó, de veszélyes dolog, ha nem foglalkozol vele.

A tűzfal készítés egyszerűen képzésen a Shorewall alapjait tanulod meg egy egyszerű IPv4 és IPv6 tűzfal létrehozásán keresztül.

Ha egyszerűen és gyorsan szeretnél tűzfalat építeni, a Shorewall az egyik legjobb választás. A legtöbb “egyszerűsítő” megoldással szemben a Shorewall nem korlátozza jelentősen, hogy mit tudsz kihasználni az alatta működő Linux NetFilter rendszerből, csak ad egy könnyebben átlátható, a hibázás lehetőségét csökkentő szintet.

A Shorewall alapjai képzésen megtanultad, hogyan készíts egyszerű IPv4 és IPv6 tűzfalat. A Shorewall extrák I. képzésen most megtanulsz további hasznos lehetőségeket. Többek között az IPv4-en gyakori port átirányítást, szolgáltatások elérésének időbeli (bizonyos szolgáltatások csak adott időpontokban legyenek elérhetőek) és helyhez kötött (csak adott országból működjön) korlátozását, valamint a forgalom szabályozását (QoS), hogy minden szolgáltatásnak a megfelelő sávszélesség jusson.

Az elmúlt hónapban 36 tanuló iratkozott be
Gerendás Zoltán

Gerendás Zoltán

0
Rated 0 out of 5
0 csillag az 5-ből (0 értékelés alapján)

 • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés: Shorewall alapjai
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – alapok 1.
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – alapok 2.
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – alapok 3.
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – Q&A
 • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés: Shorewall haladó
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – haladó szűrés és sávszélesség szabályozás 1.
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – haladó szűrés és sávszélesség szabályozás 2.
  • IPv4 és IPv6 Tűzfal készítés egyszerűen: Shorewall – haladó szűrés és sávszélesség szabályozás 3.

Iratkozz be!

Még nincsenek értékelések. Legyél te az első, aki ír egyet!