DevOps képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Egy lassú weboldalt a keresők is hajlamosak lentebb sorolni és a más úton odaérkezők nem maradnak sokáig. De min múlik a sebesség? Az első logikus válasz a webszerver, ami igaz is. A második viszont a hálózat. A dinamikus tartalmak pedig még tovább bonyolítják a problémát, de most maradjunk meg az egyszerűbb esetnél, a statikus tartalomnál.

A webszerver tuningolását követően szembesülsz a hálózattal. Ez igazán akkor okoz problémát, ha nem csak egy országot vagy régiót szeretnél kiszolgálni, hanem az egész világot. Egy országon belül ha jó helyen van a szerver nem lesz gondod, de egy magyar szervert az Egyesült Államokból csiga lassú lesz elérni. És a sok másodpercre megnövekedő betöltési idő bizony komoly gond lesz.

Világszintű tartalomkiszolgáló hálózatot építeni nagy feladatnak hangzik, pedig pár jól megválasztott szolgáltatással és nyílt forrású szoftverrel meglepően egyszerű elkészíteni. Az Amazon Web Services DNS kiszolgálójával, Dockerrel és némi Ansible playbookkal máris a világ 2-3 pontjáról szórhatjuk a tartalmat, jelentősen felgyorsítva az elérést.

Hogy miért nem használjuk a kész szolgáltatásokat, mint a Cloudflare vagy Cloudfront? A válasz egyszerű: a nagy CDN-ek a cache-t gyorsan ürítik. Ha nem elég nagy a forgalmad, a kiszolgálás sebessége sokszor lassabb lesz mint a világ másik oldalán lévő szerverről. Saját CDN-el ez kikerülhető.

A képzésen egy valódi, élő CDN létrehozását tanulod meg, miközben olyan technológiákat sajátítasz el, mint az Amazon Lightsail és az Ansible használata a webszerverek gyors és egyszerű felhúzásához és a Docker Compose használata a konténer környezetek elkészítéséhez. A reverse-proxy ezúttal egy Traefik, mely Letsencrypt tanúsítványt kap. Szintén Dockerben futtatva, teljesen automatizáltan. A DNS világszintű, helyfüggő kiszolgálására pedig az Amazon Route53 rendszerét használjuk.

A gyakorlati képzésen az oktató megosztott képernyőjén követed a lépéseket, melyekhez részletes magyarázatot kapsz azok elméleti hátteréről, hogy megértsd mit és miért csinálsz. A képzés elvégzésével te magad is létre tudsz hozni világ méretű CDN-t.

Hogyan építsünk saját CDN-t?

Hogyan építsünk saját CDN-t?

7.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Hogyan építsünk saját CDN-t?

6
tanuló
1
fejezet
1
tananyag
Pásztor János Pásztor János