Docker Swarm cluster egyszerűen és gyorsan Azure felhőben

A DevOps módszertan egyik alappillére a konténer, melyet éles környezetben leggyakrabban valamilyen felhő szolgáltatónál futtatunk. Bár az alap nagyon hasonló, a különböző szolgáltatók eltérő környezetet adnak ehhez. Bármelyikről is legyen szó, a saját alkalmazásodat futtató környezet skálázhatóságát és magas rendelkezésre állását neked kell megvalósítanod. A szolgáltató elsősorban a virtuális gépeket adja hozzá.

Az egyik új, de annál jobb megoldás erre a Docker Swarm mód, mely annyira egyszerűvé tette a konténer-cluster készítését, hogy az ember nem érti eddig ezt miért nem lehetett?

De bármilyen jó is a Docker Swarm, kell valahol fusson. Ezúttal a Microsoft Azure rendszerében tanulod meg a cluster létrehozását. Az Azure nem csak VM-eket ad, sok más extrát is. Ezekből most a terhelés-elosztó (Loadbalancer) szolgáltatással foglalkozom még, mely biztosítja a tényleges szolgáltatásod elérését a clusterben (így ezt már nem neked kell a clusterben megvalósítani).

A képzésen egy komplett rendszert tanulsz meg lépésről-lépésre összerakni: az Azure bejelentkezéstől az összes erőforrás Linux parancssoros létrehozásán át a Docker Swarm cluster felépítéséig és az abban elindított WordPress és MariaDB szolgáltatásokig. Egyszóval mindent, ami ahhoz kell, hogy te magad is össze tudjál rakni egy valós, éles környezetet.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz. A képzés közben van lehetőséged kérdezni, ha valamit nem értesz.

Course Information

Tanmenetek:

Categories: ,

Course Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián Author

Docker Swarm cluster egyszerűen és gyorsan Azure felhőben

Docker Swarm cluster egyszerűen és gyorsan Azure felhőben

101

tanuló,

1

fejezet,

3

tananyag

Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: