DevOps képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A konténereket nevezhetjük könnyűsúlyú virtualizációnak. Olyan egyszerűsített megoldás, amikor a host és a guest “gépek” azonos operációs rendszerek, így felesleges minden esetben egy-egy teljes hardvert emulálni és azon a kerneltől kezdve egy teljes rendszert elindítani. A hagyományos virtulizáció akkor jó, ha a vendég rendszer teljesen eltérő. Ha azonos, miért indítsuk el ugyan azt újra és újra?

A konténerek alapelve, hogy csak a szükséges szeparációt biztosítja az azonos kernelen futó alkalmazásoknak. Így megszabadulva pár felesleges rétegtől nem csak jobb teljesítményt, de az erőforrások nagyságrenddel hatékonyabb kihasználását is lehetővé teszik.

Erre a megoldásra mára egy teljes iparág épült fel, melynek legismertebb képviselője a Docker. A Docker a konténerek kezelését fejlesztette tökéletesre. A fenti előnyök mellé a népszerű DevOps módszertanokra alapozva olyan környezetet nyújt, mely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a fejlesztést. A jellemző használat, hogy minden egyes szolgáltatás önálló konténerben fut és ezek együttese nyújt egy-egy mikroszolgáltatást (microservice). Például egy webes alkalmazás és a hozzá tartozó adatbázis motor egy-egy konténer, de komolyabb rendszereknél sokkal tovább is el szokás menni.

A konténer technológia annyira sikeres, hogy aki teheti áttér a használatára. Egyszerre egyszerűsíti a fejlesztők és az üzemeltetők dolgát, ami nem kis szó. Könnyű a valóshoz teljesen hasonló teszt környezeteket kialakítani és az ott működő rendszer alapján az éles deployment sem okozhat problémát. Ha valami mégsem jól megy, a visszaállás egy előző állapotra pofon egyszerű.

DevOps szakember nem létezhet ezen technológia alapos ismerete nélkül és DevOps szakemberre nagyon nagy az igény.

Ha még nem ismered a Dockert és a mögötte álló technológiát, ez a képzés neked készült: egy teljesen alap Ubuntu 16.04 szerveren megtanulod telepíteni és beállítani, majd erre építve egy teljes értékű ownCloud szervert is elindítasz MariaDB (MySQL) háttérrel konténerekben. Végül ugyan ezt a docker-compose segítségével automatizálni is megtanulod.

A modern web alapját a konténerek jelentik. Egy olyan új, pár éves múltra visszatekintő technológiáról van szó, mely pillanatok alatt meghódította a világot. A DevOps szemléletet tökéletesen szolgálja ki, mivel a konténer egyben tartalmazza a fejlesztett kódot és a futtató-környezetet (pl. webszerver és PHP), így a fejlesztő teljesen maga kontrollálja azt, míg az üzemeltetés feladata a konténereket futtató környezet biztosítása és a konténerek összeállítása (utóbbi a fejlesztőket segítve). Ezzel gyakorlatilag megszabadulunk a sehová sem vezető egymásra mutogatástól, ami korábban jellemző volt fejlesztők és üzemeltetők között, amikor a program nem működött.

Ennek a határozottan mindenki számára jobb környezetnek a legnépszerűbb szereplője a Docker. Segítségével egyszerűen és biztonságosan üzemeltethetsz komplex rendszereket is. Nem véletlen, hogy a Google szolgáltatásai is erre épülnek. De ugyan olyan jó kicsiben is.

A Docker használatához van pár alapvető dolog, amit ismerned kell: egyrészt a rendszer működtetését (ha nem csak egy felhő szolgáltató konténer környezetét akarod használni), másrészt a Docker image-ek menedzsmentjét. Az előbbiről a konténer készítés és menedzsment alapjai képzés szól, az utóbbiról ez.

A képzésen megtanulod, hogyan építs fel egy saját Docker image-et, valamint hogyan frissítsd azt. Lépésről lépésre megismered az image készítés lépéseit úgy, ahogy azt a Docker kitalálta: minden egyes szint egy-egy külön image. Kiindulva egy alap Ubuntu 16.04 LTS rendszerből, felépíted rá a webszervert (Apache) és a PHP környezetet (most az egyszerűség kedvéért Apache modulként), majd egy komplett alkalmazást is telepítesz, ami a példa kedvéért egy WordPress weboldal lesz, pár egyszerű modullal. Megtanulod azt, hogy az így elkészült image-et hogyan tedd fel a Docker hubra, hogy bárhonnan könnyen elérd, végül pedig az image-ed frissítését is megismered (a belépünk ssh-val és apt upgrade nem a jó megoldás…).

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Virtuális konténerek egyszerűen: Docker alapjai [Docker 1.5/Ubuntu 14.04]

A konténer készítés és menedzsment alapjai [Docker 1.12/2016Q3]

Docker image készítés és frissítés alapjai

Virtuális konténerek egyszerűen: Docker alapjai [Docker 1.5/Ubuntu 14.04]

A konténer készítés és menedzsment alapjai [Docker 1.12/2016Q3]

Docker image készítés és frissítés alapjai

Aki Devops világával akar foglalkozni az a legjobb oktatást itt találja :)

Rated 5,0 out of 5

Érthetően jól felépítve használható tudásra tehettem szert. Köszönöm a színvonalas oktatást.

Avatar for mkozseran
mkozseran
2023-02-21

Docker alapjai (2016)

91
tanuló
3
fejezet
14
tananyag
5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 csillag az 5-ből (1 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián