Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A DNS szolgáltatás alapvető egy jól működő hálózatban. Azon felül, hogy az internet működésének elengedhetetlen része, nagy szükség van rá egy belső hálózatban is. Active Directory esetén például elengedhetetlen, de sokat egyszerűsít az életeden más esetben is.

DNS kiszolgálót sok szoftverrel készíthetsz, mégis a BIND a legismertebb és legelterjedtebb. Kiváló szoftver akár céges hálózathoz (és Samba4-el kombinálva AD-hez), akár saját domain neveid nyilvános kiszolgálásához.

A hálózat menedzsment másik fontos alap pillére a DHCP szolgáltatás. Segítségével megkíméled megad a munkaállomások egyenkénti, kézi konfigurálásától. Akár dinamikusan, akár statikusan szereted kiosztani a címeket (vagy ezek kombinálásával), a DHCP nagy segítségedre van. Beállíthatsz vele fix IP címeket MAC-hez rendelve és IP tartományokat, amiből dinamikusan oszt a kliensek számára.

Ha pedig a fenti két szolgáltatást (DNS és DHCP) kombinálod, a dinamikusan kiosztott címekhez tartozó nevek a DNS-be is bekerülnek, így a Windows munkaállomások könnyedén megtalálják egymást és a szervert a hálózatodban.

Az oktató videóból megtanulod a DNS és DHCP szolgáltatások helyes beállítását és a két szoftver összehangolását. A DNS esetén a nyilvános domain regisztrációhoz szükséges beállításokat és a zónafájl elkészítését is megismerheted. Az itt megtanultak nagy segítségedre vannak akár nyilvános domain név szervert készítesz, akár egy belső hálózatot szeretnél menedzselni. Utóbbi esetben az elkészült DNS és DHCP környezetre egy teljes, Linux szerverrel menedzselt Active Directory is könnyen felépíthető lesz a Samba 4 segítségével (ez utóbbi külön oktató videóban elérhető).

A gyakorlati oktató videó valós környezetben, lépésről lépésre tanítja meg neked az egyes komponensek telepítését, beállítását és összehangolását.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a képzésen elkészített konfigurációs fájlok mentését.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

DNS és DHCP szerver készítés: ISC BIND és DHCPD

7.990 Ft
  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

DNS és DHCP szerver készítés: ISC BIND és DHCPD

7.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

DNS és DHCP szerver készítés: ISC BIND és DHCPD

55
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián