Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Debian GNU/Linux 8.0 Jessie egy kiváló Linux rendszer. A Debian egyik fő ismérve a kiforrott, stabil környezet és a gyors és jó minőségű frissítések. Ha a Debiant választod, biztos lehetsz benne, hogy biztonságos és megbízható rendszered lesz hosszú távon.

Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is így legyen érdemes a telepítéskor pár dologra odafigyelned. A haladó telepítés oktatóvideóból ezeket az “apróságokat” tanulod meg. Mik is ezek?

  1. Telepítsd a rendszered RAID-re, hogy egy diszk hiba ne okozzon leállást vagy adatvesztést! Az oktatóvideóból a Linux kiváló szoftver RAID rendszerét kihasználva ismered meg a haladó telepítést (RAID-1 és RAID-6, tartalék diszkek beállítása).
  2. Használd ki a logikai kötetkezelő (LVM, Logical Volume Manager) előnyeit! Később hálás leszel érte, ha már a telepítéskor ezt választod. Segítségével könnyen bővíthető, költöztethető, skálázható a teljes diszk-rendszered. Az oktatóvideóból megtanulod, hogyan és miért telepítsd a rendszeredet LVM-re.
  3. Használd a fájlrendszerek extra paramétereit, hogy a rendszered még biztonságosabb legyen! Ezekről is hallasz az oktatóvideóban.
  4. A modern rendszerekhez GPT (GUID Partition Table) kell. Egyrészt a 2 TB-nál nagyobb lemezeket nem tudod DOS-os partíciókkal kihasználni (ez a felső limit), másrészt az EFI rendszer megköveteli a GPT-t. Ennek van pár buktatója, amire figyelned kell, hogy a rendszered bootoljon. Ezt is elmagyarázzuk neked a videón (hogyan készítsd GPT-t, mit tegyél, hogy bootolni tudjon róla a rendszered).
  5. Hasznos, ha a rendszeredet tudod távolról és/vagy automatizáltan telepíteni: az elsőre kiváló megoldás a távoli telepítő konzol, az utóbbira a “preseed” használata. Az oktatóvideóból megtanulod, hogyan használd ezeket.

A Debian GNU/Linux 8.0 Jessie haladó telepítése oktatóvideóból minden fontosat megtanulsz, hogy egy hosszú távon megbízható, könnyen menedzselhető rendszert tudjál telepíteni.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén lépésről lépésre látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez az oktató sokéves gyakorlati tapasztalatát és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal) és az elkészített konfigurációs fájlokat. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Debian GNU/Linux 8.0 Jessie haladó telepítése

23
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,