Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A Debian telepítője régen változott érdemben és ez a nemrég megjelent Stretch változatban sincs másképp. Az alatta lévő technológia ezzel szemben sok olyan újdonságot tud, amit a telepítővel nem tudsz kihasználni. De nem ez az egyetlen hátránya a gyári telepítő használatának: ha profi szervert szeretnél, az alá megfelelő RAID, kötetkezelés és fájlrendszer beállítások kellenek, amiknek egy részét ugyan tudja a telepítő, de egy öt diszkes RAID tömbbel ezt végigcsinálni a menüből örökkévalóságnak tűnik és az unalmas repetitív munka mindig magában hordozza az apró, de később komoly fejfájást okozó hibákat, amiket sokszor csak teljes újratelepítéssel tudsz helyrehozni.

De lehet jobban csinálni! A telepítő valójában nem csinál mást, mint előre megadott parancsokat hajt végre a menükből kapott paraméterekkel. Miért ne csinálhatnád ezt te magad a parancssorból? Nem kötelező a gyári telepítőt használni. Parancssorból sokkal nagyobb szabadságod van és az ismétlődő lépéseket könnyedén tudod automatizálni, elkerülve a figyelmetlenségből adódó hibákat és nem utolsó sorban ki tudsz használni olyan képességeket, amik a mai napig hiányoznak a menüs telepítőből, hiába léteznek évek óta.

Sokan mondják, hogy egy telepítéshez nem kell tanfolyam, az egy tíz perces next-next-finish művelet, de aki ezt állítja sosem telepített profi szervert, legfeljebb desktopot, ahol valóban nem kell több tudás ehhez. Ha valódi szervert készítesz és hosszú távra tervezel (és Debian esetén ezt teheted, hiszen egy megbízható, stabil rendszer), akkor nem elégedhetsz meg a gyári telepítő korlátozott képességeivel, meg kell tanulnod a rendszert profin telepíteni. A szép az egészben az, hogy ez nem nehezíti, hanem egyszerűsíti, jelentős részben automatizálja és így könnyen ismételhetővé teszi a telepítés folyamatát. Egyszer megtanulod, elkészíted a saját igényeidnek megfelelő scriptet és utána csak minimális változtatásokra van szükséged egy-egy telepítéskor. A többi megy automatikusan.

A Debian 9 “Strecth” szerver profi telepítése képzésen megtanulod a Debian szerver telepítésének minden lépését parancssorból elvégezni. A partícionálást, a RAID és kötetek elkészítését, a fájlrendszer hangolását, az alaprendszer telepítését és beállítását egészen a kész, bootoló rendszerig. Mindezt két különböző technológiával, hogy a hagyományos megoldást és a modern technológiát is megismerd. A képzés első felében klasszikus Linux RAID, LVM és ext4 fájlrendszerre tanulod meg a telepítést, majd a második részben ugyanezt a sokkal nagyobb biztonságot és többet nyújtó ZFS-re alapozva is elsajáítod, miközben összehasonlítást kapsz a két megoldás közötti különbségekről (és a miért nem BTRFS kérdésről).

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulod feltelepíteni a Debian 9 “Stretch” szerveredet és megismered a telepítés során ténylegesen használt parancsok működését. A tanultak alapján te magad is profi, az egyedi igényeidhez igazított Debian szervert tudsz építeni hagyományos és ZFS alapokon is.

A Debian 9 “Stretch” szerver profi telepítése képzésen két módszert ismertél meg. Mindkettő kiváló alap egy profi szerverhez, de van egy harmadik, ami abba a képzésbe nem fért már bele. Ez a méltatlanul hanyagolt LVM alapú RAID, mely a hagyományos MD RAID (a Linux “szokásos” szoftveres RAID-je) helyett teljesen a logikai kötetkezelőre bízza a RAID megvalósítását. Nagy előnye, hogy minden egyes logikai kötetnél eldöntheted, hogy az RAID-ben legyen-e és ha igen milyenben. Itt is választhatsz az összes jól ismert megoldásból, szabadon kombinálhatod a kötetcsoportban lévő diszkeket (egy kötet lehet pl. csak egy diszken RAID nélkül). Egyszóval az LVM hatalmas rugalmasságát kiterjeszti a RAID-re is.

A Debian 9 “Stretch” szerver profi telepítése extra: LVM RAID és BIOS boot képzésen megtanulod, hogyan telepíts LVM alapú rendszert úgy, hogy a RAID-et is arra bízod. A rendszert (vagyis a rendszer logikai köteteit) itt is RAID-1-re teszed a nagyobb biztonság kedvéért, míg az adatokat RAID-6-al működő kötetekbe. A másik extra pedig, hogy az EFI bootolás helyett hagyományos, BIOS boottal ismered meg a telepítést (ez kissé trükkös egy mai rendszeren). Ez utóbbit természetesen az első alkalommal megismert módszerekhez is tudod alkalmazni (ahogy ez a változat is telepíthető EFI-vel bootoló hardrverre).

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulod profi módon feltelepíteni a Debian 9 “Stretch” szerveredet az LVM nyújtotta RAID és kötetkezelési technólógiákkal és megismered a telepítés során ténylegesen használt parancsok működését. A tanultak alapján te magad is profi, az egyedi igényeidhez igazított Debian szervert tudsz építeni.

Debian 9 “Stretch” szerver profi telepítése

28
tanuló
2
fejezet
9
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: , ,