A Debian telepítője sajnos keveset fejlődött az elmúlt kiadások során. Minimális testreszabhatóságot nyújt és nem igazán támogatja a modern technológiákat. Márpedig egy hosszú távra tervezett rendszer esetén érdemes az új, stabil eszközöket használni. A másik hiányossága az automatizálhatóság: a menükön végiglépkedni lassú és időrabló folyamat. Egy partíciós tábla könnyedén leírható pár paraméterrel, melyet akárhány diszkre pillanatok alatt "ki lehet írni" parancssorból. Ugyanez hosszas lépkedés a menükben a telepítővel. Hogyan lehet ezt elkerülni és az egész folyamatot automatizálhatóvá tenni? Természetesen parancssorból. A képzésen parancsról-parancsra látod, hogyan települ egy Debian rendszer:
 • Parancsokkal hozod létre a partíciókat, a fájlrendszereket és telepíted a rendszert.
 • Beállítod a hálózatot úgy, hogy az újraindítás után az általad választott csatolónévvel "jön fel" a rendszer: nincs több tippelgetés (és megtanulod, hogyan tudod megnézni tippelgetés helyett mi lenne automatikusan).
 • A fájlrendszer ezúttal is ZFS, ami igényel kis pluszmunkát Debian esetében a telepítéskor és a telepített rendszeren is.
 • Az alapvető beállítások (időzóna, nyelvi támogatás, stb.) beállítása teljesen parancsokkal történik, kihagyjuk a párbeszédablakokat, hogy a teljes folyamat beavatkozás (kérdés) nélkül lefusson.
 • Végül a rendszerbetöltő telepítésénél ezúttal a hagyományos BIOS indítást láthatod (korábban az UEFI-t már megismerted).
A bemutatott lépések automatizálhatóak:
 • Ha valamit be kell állítani, arra van egy környezeti változó amik alapján a parancsok beállítják, amit kell. Vagyis ha azokat beírod egy scriptbe, az kérdés nélkül lefut és lesz egy telepített rendszered.
 • A letölthető anyaghoz mellékelem az enyémet, ami egyben tartalmazza a Debian és Ubuntu specifikus lépéseket valamint a BIOS és az UEFI boothoz szükséges beállításokat is.
Érdemes foglalkozni kicsit a telepített rendszerrel is:
 • Hogyan éred el a telepített rendszert, ha az nem bootol vagy bármi más miatt egy live rendszerből kell hozzányúlnod?
 • Ez ZFS esetén nem triviális, így a képzés végén ezt is megtanulod: a GRML live környezetből csatolod a telepített rendszert, hogy azon módosításokat tudj végezni.
Bár a telepítésnél ZFS-t használok, ettől még választhatod a neked szimpatikusat. Legyen az ext4, btrfs, xfs vagy más. Egyszerűen a ZFS részt cseréld le a neked szimpatikussal. A képzés többi része változatlanul használható marad. A 100% gyakorlati képzésen megismered a debian típusú rendszerek profi telepítését a gyári telepítő mellőzésével. Minden lépést a megosztott képernyőn követsz és mindenhez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd és a saját igényeidhez tudd alakítani annak bármely lépését.
 • Debian 10 automatizált telepítése
  • Debian 10 automatizált telepítése + tippek és trükkök 1.
  • Debian 10 automatizált telepítése + tippek és trükkök 2.

Iratkozz be!

Ha szeretnéd megismerni a forgalomirányítás során keletkező adatok (netflow) elemzését a gyakorlatban, nézd meg ezt a tanfolyamot!

Rated 5 out of 5

Nagyon jó az előadó. Speciális témaköröket is érthetően ad elő. Most is sokat tanultam. Köszönöm!

JJ
2021-02-25