• Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Egy szerver beállítása általában ismétlődő feladatok sora, melyben kevés változás van. Klasszikusan egy jól megírt forgatókönyv alapján mész végig a lépéseken. Ez számtalan hibázási lehetőséget rejt. Van, ami miatt újra kell kezdeni az egészet. Ugyanez igaz egy egyszerű scriptre, ami “megcsinál mindent”. Biztosan létezik ennél jobb megoldás.

Ez a jobb megoldás az automatizálás. Egy kifejezetten erre a célra készült alkalmazás, mely nem csak elvégzi a kért telepítéseket és beállításokat, hanem előtte megnézi a meglévő állapotot és csak azt módosítja, ami a cél eléréséhez kell. És itt jön a második legfontosabb: a célt adod meg, nem az oda vezető utat. Ez utóbbit majd a szoftver “eldönti”.

Ilyen szoftver van pár (Ansible, Chef, Puppet, stb.). A képzésen az Ansible-el dolgozunk. Tesszük ezt másodsorban azért, mert a legnépszerűbb és az oktató személyes kedvence. Elsősorban pedig azért, mert a legjobb és legszélesebb körben támogatott alkalmazás. Használhatod Linux szerverhez, hálózati eszközhöz, felhős környezetekhez és még sok-sok más rendszerhez.

A tanfolyamon elsajátítod az Ansible működési logikáját. Kezdve az egyedi parancsok kiadásával egy komplett környezet teljes beállításáig. Megismered az alapvető fogalmakat mint a leltár, forgatókönyv és szerepkör. Megtanulod használni a mások által előre megírt “végrehajtási útmutatót” (hivatalosan szerepkör) és megtanulsz sajátot készíteni. Összeraksz egy teljes “leltárt” (vagyis a szervereid, hálózati eszközeid listáját és azok beállításának módját). A képzés végére a teljes rendszeredet (hálózati eszközök, szerverek) képes leszel központilag, automatizáltan és nem utolsó sorban reprodukálhatóan menedzselni anélkül, hogy ezekbe egyesével be kellene lépned, ezekről külön dokumentációt kellene vezetned. A dokumentáció az elkészült Ansible fájlok halmaza lesz.

Az Ansible használatával soha többet nem kell manuálisan szervert konfigurálnod, nem lesznek elrontott telepítések, dokumentálatlan módosítások. Mindezt úgy, hogy megmarad a teljes szabadságod, nem korlátozza a lehetőségeidet egy kezelőfelület. Sokkal kevesebb munkával sokkal jobb eredményt érsz el.

Ansible tanfolyam #1: Ismerkedés az Ansible-el

Ansible tanfolyam #2: a munkát segítő funkciók

Ansible tanfolyam #3: saját role készítése

Ansible tanfolyam #4: Haladó role készítés I. – hálózat beállítása saját role-al

Ansible tanfolyam #5: Haladó role készítés II.

Mert kell.

.

Avatar for Richard Árva
Richard Árva
2022-07-20

Gyakorlatias, naprakész tudás.

Széleskörű ismeretet nyújt.

Avatar for attila.kerekes
attila.kerekes
2022-05-31

Automatizálás mindenkinek

Egy jól felépített képzés az alapoktól kezdve a haladó dolgokig.

Avatar for Ludmányi Krisztián
Ludmányi Krisztián
2021-12-31

Ansible tanfolyam – korlátlan

49.700 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

Automatizált, reprodukálható szerver menedzsment: Ansible tanfolyam

9,4 óra videó
75
tanuló
5
fejezet
17
tananyag
5,0
5,0 csillag az 5-ből (3 értékelés alapján)
Czakó Krisztián Czakó Krisztián