Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Az Active Directory (AD) volt az a megoldás, amivel a Microsoft egy bő évtizeddel ezelőtt visszaszerezte az előnyét a vállalati szerverek piacán. Egy főként Windows munkaállomásokat használó környezetben egyszerű, kényelmes menedzsmentet biztosított ezzel: azaz könnyebbé tette a Windows rendszergazda életét.

A Linux alapú szerverek világában sok évet kellett várni, hogy az AD kiszolgálására alkalmas szoftvered legyen. De megérkezett ide is és mára már kiforrott, megbízható szoftver a Samba 4-es verziója, mely nem csak új AD kiszolgálására, de meglévő, Windows szerverrel üzemelő AD-hez történő csatlakozásra vagy annak migrálására is alkalmas.

Jogos persze a kérdés, hogy ez valódi AD alternatíva? A Microsoft ellen indított eljárások egyik nyeresége volt évekkel ezelőtt, hogy kötelezően, nyilvánosan dokumentálniuk kellett az egyes szolgáltatásaik protokolljait. Ez tette lehetővé ezek valódi, teljes körű implementációját. Azaz a Windows AD Server (Samba 4) és az Exchange (OpenChange) valódi alternatíváinak létrehozását nyílt forrású szoftverekkel.

A Samba 4 AD oktató videóból a tartomány-vezérlő (DC) létrehozását tanulod meg lépésről lépésre Ubuntu 14.04 LTS szerveren. Az új Ubuntu gyárilag, a hosszan támogatott csomagok között tartalmazza a Samba 4-es verzióját. Az AD azonban egy bonyolult dolog. Bár a Samba szinte mindent tartalmaz a kiszolgálásához, de a tartomány létrehozása, a kerberos és a Linux belső hitelesítésének megfelelő beállítása már komoly szakértelmet (és AD ismereteket) igényel. Ezt tanulod meg Czakó Krisztiántól, aki az elmúlt évben már számos éles, azóta is üzemelő Samba 4 alapú AD DC rendszert készített.

Amit kapsz 100% gyakorlat: az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

A Samba 4-es verziója lehetővé teszi, hogy Linux szerveren teljes értékű Active Directory (AD) kiszolgálót készíts. Tartalmazza a fájl-szerver funkciókat, a tartomány vezérlőt, a DNS-t, Kerberost (SSO) és kiszolgálja a csoport-házirendeket (GPO) is.

A Samba 4 menedzselhető Windowsos, grafikus szoftverrel és a Linuxos parancssori segédprogrammal is. Vannak funkciók, melyek mindkét helyről kezelhetők (pl. DNS, felhasználók) és vannak, amihez kell a Windows GUI (pl. GPO). És persze van, amit csak Linux alatt tudsz elvégezni (pl. megosztások létrehozása).

A Samba 4 és AD menedzsment oktató videóban az alapvető parancssori AD kezelés mellett megtanulod a Windowsos grafikus menedzsment program használatát is. Megismered ezen keresztül a felhasználók-, csoportok- és tartományba léptetett számítógépek kezelésemellett acsoport-házirendek (GPO) elkészítésének és alkalmazásának alapjait is. Ez utóbbival könnyen menedzselheted a Windows munkaállomások beállításait, a vándorló (roaming) profilok alkalmazását, megosztások automatikus csatolását.

A fentieken felül megtanulod, hogyan léptethetsz AD tartományba egy Ubuntu munkaállomást, hogy azon is a tartományban felvett felhasználókkal dolgozhass.

Amit kapsz 100% gyakorlat: az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Active Directory tartomány-vezérlő Linuxon: Samba 4 (2014Q2)

7.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

Active Directory tartomány-vezérlő Linuxon: Samba 4 (2014Q2)

56
tanuló
2
fejezet
4
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián