Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Egy Linux szerver üzembiztonságát jelentősen javítja, ha több diszket használsz RAID rendszerbe csoportosítva. Ezt megteheted hardveres RAID vezérlővel vagy szoftveresen a Linux beépített RAID megoldását használva. Mindkettőnek van előnye és hátránya is.

A szoftver RAID egyik előnye, hogy teljesen hardver független. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen, akár különböző méretű, típusú és csatolójú tárolókat is egybe foghatsz, mivel a szoftveres RAID alapvetően partíciókat rendez egy tömbbe. A Linux támogatja a RAID 0, 1, 5, 6 és 10 megoldásokat. Az üzembiztonság növelésére ezekből az 1, 5, 6 és 10 alkalmas. Az oktatóvideón ezek beállítását és menedzselésének alapjait ismered meg.

Az LVM a Linux rendszerek logikai kötetkezelője (Logical Volume Manager). Segítségével a diszketvagy RAID tömböt a statikus partíciók helyett dinamikus részekre bonthatod. Lehetővé teszi többek között az egyes kötetek (fájlrendszerek) dinamikus átméretezését (növelés esetén a futó rendszer mellett, miközben a szerver teljes értékűen használható) és támogatja a pillanatfelvételmódot (CoW, azaz copy on write technológiával). Ez utóbbi alkalmas lehet virtuális gépek klónozására vagy a rendszered mentéséhez, ha garantáltan konzisztens mentést szeretnél. Az oktató videóból megtanulod az LVM használatát az első beállításoktól a kötetek alapvető menedzseléséig.

A RAID és az LVM együttesen jelentősen növeli a rendszered üzembiztonságát és nagyban egyszerűsíti az életedet. Az oktatóvideóban egy alaprendszer telepítésén keresztül megtanulod a RAID és az LVM telepítéskori beállítását majd ezek alapvető menedzselését a már működő rendszerben.

A gyakorlati oktatóvideón Czakó Krisztiántól tanulhatod meg a sok éves rendszergazdai munkája során megszerzett tapasztalatát. Az egyes funkciókat valós élethelyzetben ismered meg és így azonnal megérted annak hasznát és működését.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a képzésen elkészített konfigurációs fájlok mentését.

A Linux szoftver RAID és az LVM alapjai

7.990 Ft

  • Életre szóló hozzáférés a képzéshez
  • Letölthető jegyzet és példa fájlok

A Linux szoftver RAID és az LVM alapjai

53
tanuló
1
fejezet
3
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,