DevOps képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

A modern szerverek alapja a konténer technológia. A konténerhez használt image olyasmi, mint egy csomag a hagyományos szerveren, de azzal szemben tartalmaz mindent, ami a működéshez szükséges. Egy web szerver esetén pl. az Apache programot annak minden függőségével, kiegészítőjével. Egyszóval egy olyan csomag, aminek a működéséhez nem kell semmi külső feltétel. Vagyis de, és ez a konténerek futtatására alkalmas rendszer. Ilyen a Docker és az rkt is. De ez még kevés, hiszen egy szerver nem szerver: ha az elromlik, leáll minden (akár hagyományos, akár konténer alapú rendszerről van szó). Ezért alkalmazunk clustereket, melyek képesek az ilyen esetben leálló szolgáltatások újraindítására egy másik gépen.

A konténer technológiához több cluster környezet is létezik. Ezek közül talán a legkiforrottab a Kubernetes, mely a Google infrastruktúrájának üzemeltetésére kifejlesztett megoldás nyílt forrású változata. Vagyis egy olyan szoftver, mely képes akár egy Google méretű rendszert is megbízhatóan működtetni, de ugyan ilyen jó és egyszerűen alkalmazható egy kisvállalkozás saját pár gépes clusteréhez is.

A képzésen A Kubernetes elméleti és gyakorlati alapjait ismered meg, melyhez a saját gépeden futtatott virtuális megoldást használod, hogy a tanuláshoz ne kelljen felhő szolgáltatásért fizess. Megtanulod a Kubernetes kezeléséhez szükséges komponensek telepítését (kubectl, minikube, Docker), a Kubernetes elvi alapjait és ezt felhasználva megtanulsz elindítani és kívülről elérhetővé tenni egy egyszerű szolgáltatást a clusteredben.

A Kubernetes a modern cluster készítés és a DevOps egyik legkedveltebb eszköze. Akkor is érdemes megismerned az alapjait, ha Docker Swarm vagy Mesos környezettel dolgozol vagy menedzselt Kubernetest használsz. A saját gépen kialakított környezet tökéletes fejlesztéshez és teszteléshez, ezzel biztosítva, hogy pont úgy működjön élesben is, ahogy nálad. Későbbi képzéseken erre a tudásra és az itt használt szoftverekre alapozva megtanulod az éles Kubernetes rendszer működtetését saját és felhős környezetekben is.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, miközben részletes magyarázatot kapsz az egyes lépések elméleti hátterével. A képzés végére megtanulod a Kubernetes elvi alapjait és a gyakorlati használatát. A tanultak alapján te magad is létre tudsz hozni a saját gépeden egy fejlesztői és teszt Kubernetes környezetet, valmint megérted az éles Kubernetes clusterek elvi működését.

Course Information

Categories:

Képzés Instructor

Czakó Krisztián Czakó Krisztián oktató

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

A Kubernetes alapjai

36
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián