• Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Bár a verziókezelés a fejlesztőktől származik, nem csak ott érdemes használni. A forráskód kezelésén kívül kiváló a konfigurációs fájlok kezelésére is, de alapvetően bárhol jól jön, ahol szöveges állományok változásait szeretnéd nyomon követni. Verziókezelő sokféle van, de egy kiemelkedik mind közül, ez pedig a git. Nem csak azért, mert ugyan az a Linus Torvalds kezdte fejleszteni, mint a Linuxot, hanem mert verhetetlen sebességben és megbízhatóságban.

A git működik online és offline is. Használhatod a saját gépeden vagy kezelheted a kódot egy git szerveren. Rendelkezik egyszerű és gyors parancssoros és grafikus felületekkel is. Az előbbi gyakorlatilag minden Linuxban ott van, vagyis azonnal elkezdheted a használatát. Akár forráskódról, akár beállításokról van szó, a használatával elkerülheted a későbbi kellemetlen fejvakarást, hogy mi is volt a változtatás előtti még működő állapot, mit állítottál át. A git megmutatja mindkettőt. De legalább ilyen jól jön ha csapatban dolgozol: pontosan nyomon tudjátok követni, ki, mikor és mit módosított.

A képzésen a git parancssoros használatával ismerkedsz meg. Választ kapsz a fentiekből eredő “hogyanra”. De itt nem ér véget a probléma. Idővel felmerül a kérdés, hogyan tesztelj különböző változatokat ugyan abból? Szeretnél többet is kipróbálni és ezeket meg is akarod őrizni. A lineáris előre-hátra mozgás láthatóan itt már kevés. Vagyis tudnod kell kezelni párhuzamosan több változatot. Amikor mindent leteszteltél, kiderül, melyik ágból mire lenne szükséged (ritkán van olyan, ami önmagában tökéletes), vagyis össze kell tudjál “olvasztani” több ágat. Kezelve a felmerülő ütközéseket. Erre való a git branch és tag rendszere, melynek használatát szintén megtanulod. Eddig szép, de hogyan juttatod el a gitben kezelt konfigurációs fájlokat a szervereidre és mi van, ha csapatban dolgozol? Itt jön képbe a git szerver, amire fel tudja mindenki tölteni a módosításait és ahonnan le tudod tölteni a szervereidre, vagy ha programot készítesz innen tudja a CI/CD rendszer is megszerezni azt. A képzés utolsó részében a távoli tárolók használatával és a leggyakrabban használt git workflow-kkal ismerkedsz meg (mert vannak a gitflownál jobban érthető, egyszerűbben használható munkamódszerek is).

Persze gondolhatod most, hogy erre nincs szükséged, jó neked az is, ha néha csinálsz egy zip mentést az állományokról, majd abban megkeresd, ha kell valami. Úgysem kell gyakran. De ha kipróbálod a gitet, hamar rájössz, hogy azzal nagyságrendekkel egyszerűbb az életed: időt és vesződséget spórolsz vele: az “időutazás” a kódban azonnal és könnyedén elvégezhető, a változások kereshetőek. Akár fejlesztőként, akár üzemeltetőként dolgozol, a git jelentősen megkönnyíti az életedet.

A 100% gyakorlati képzésen profi fejlesztőtől tanulod meg a git mindennapi használatát. Az oktató megosztott képernyőjén azonnal látod a parancsokat és azok eredményét. A sok magyarázat pedig tisztába teszi a kérdéseket, segít elindulni a git használatában. A képzést követően te magad is azonnal használatba tudod venni a gitet, hatékonyabbá téve ezzel a munkádat.

Érdekes és hasznos volt maga a képzés.

Hasznos volt az Egyetemen tanult git-ről tanultakat felfrissíteni és másabb szemszögből is megnézni a verziókezelést.

Avatar for Nagypál Márton
Nagypál Márton
2023-11-02

A git alapjai – korlátlan

7.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

A git alapjai – letöltés

9.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Letölthető videó
  • Jegyzet

A git alapjai

26
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
4,0
4,0 csillag az 5-ből (1 értékelés alapján)
Palócz István Palócz István
Tanmenetek: