Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Linux szerveren sokáig evidens volt, hogy ext4, esetleg xfs vagy jfs fájlrendszert használunk. Ezek kiváló fájlrendszerek, megbízhatóan szolgálták sok éve a Linux rendszergazdákat. De a fejlődés nem állt meg, kifejlesztettek jobbat.

Pár gondolat erejéig visszatérve a “hagyományos fájlrendszerekre”, kevés olyan Linux rendszergazdát ismerek, aki ne futott volna bele összeomlott fájlrendszerbe. Az XFS különösen hírhedt ezen a téren, de az ext4 is tudott “szépeket alakítani”. Nem kell ecsetelnem, mennyire kellemetlen, amikor a rendszer bootolás közben az “UNEXPECTED INCONSISTENCY” üzenettel megáll és tőled várja, hogy megjavítsd azt, amiről ő sem tudja miért rossz. Szerencsés esetben az fsck -y opciója helyrehozza, kevésbé szerencsés esetben pár adatot elvesztesz, de helyrehozza, gyakran viszont nincs megoldás, az fsck csak nagyobb bajt csinál és jöhet a mentésből való visszaállás.

Nem véletlen, hogy a fejlesztők is kerestek jobb megoldást. Ezek a ma modernnek nevezett fájlrendszerek. Ilyenek a ZFS és a BTRFS is. Gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, legalábbis a klasszikus problémák (kikapcsol alatta a gép, rejtett diszk hiba, kernel pánik és hasonló kellemetlenségek) nem tudnak bennük kárt tenni. Segítségükkel két tevékenységtől szabadulsz meg: a hajnali konzolhoz rohanástól, hogy a nem bootoló szerveren fsck-t futtass és a fájlrendszer mentésből való visszaállításától. Az fsck-t gyakorlatilag végleg elfelejtheted.

A BTRFS a fenti “apróságokon” felül kiváltja az LVM-et is a saját subvolume rendszerével és még van pár hasznos képessége.

A képzésen megtanulod a BTRFS alapvető használatát. Ott kezdem, hogy akár ext4 fájlrendszert is konvertálhatsz (megmutatom hogyan), majd jöhet a teljes BTRFS LVM nélkül, saját kötetkezeléssel. Ennek számos előnye van, ezekből mutatom meg a legfontosabbakat. Végül, de nem utolsó sorban az adataid biztonságának jelentős növelése egyszerű módszerekkel következik: hogyan védekezz a titkosító vírusokkal szemben a saját snapshot rendszerével (megmutatom milyen scriptet használok erre egy fájlszerveren) és hogyan készíts konzisztens mentést a teljes rendszeredről szintén a pillanatképeket használva (itt is a kedvenc mentő scriptemmel ismerkedhetsz meg).

A BTRFS használatának alapjai – korlátlan

9.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Jegyzet

A BTRFS használatának alapjai – letöltés

14.990 Ft

  • Korlátlan hozzáférés minden tananyaghoz
  • Letölthető videó
  • Jegyzet

A BTRFS használatának alapjai

59
tanuló
1
fejezet
8
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián
Tanmenetek: ,