Szerver- és szolgáltatás felügyelet: Nagios haladó beállítása

Az első kettő alkalommal megismerkedtél a Nagios alapjaival. Tudsz Linux- és Windows szervereket, valamint SNMP-vel routereket felügyelni. Pár apró, de fontos dolog hiányzik még a teljességhez.

Az első és talán legfontosabb a biztonság. Itt két terület van, ami Nagios specifikus: a saját távoli ellenőrző megoldása, vagyis az NRPE, valamint az SNMPv3. A mai alkalom első részében ezek biztonságos beállítását (TLS használata) ismered meg.

A második, szintén gyakran felmerülő igény az egyedi ellenőrző scipt készítés. Habár sok kész eszköz van, valahogy mindig belefutunk olyasmibe, amihez épp nincs. A mai példánk egy képzeletbeli aggregátor üzemanyag-szintjének ellenőrzése, de ez kevésbé fontos. A megismert módszerrel bármilyen bash scripttel elvégezhető ellenőrzést meg tudsz írni te magad.

Ha már mindent tudsz (biztonságosan) ellenőrizni, a következő problémád a riasztások mennyisége lesz. Hamar kiderül, hogy nagyrészük teljesen felesleges. Nyilvánvaló, hogy ha a router nem érhető el, akkor a mögötte lévő szerver sem, az azon futó szolgáltatások pláne. Ezekről felesleges értesítést kapni. A harmadik rész ennek (vagyis a host- és szolgáltatás függőség) beállításáról szól.

A mai alkalmat pár hasznos tipp- és trükk bemutatásával zárjuk. Ilyenek (a teljesség igénye nélkül) a távoli ellenőrzések egyszerűsítése alias-okkal, naplózás kezelése, bizonyos mérések kizárása vagy ideiglenes felülbírálása.

Jelentkezz most!

A szerda, 19:00-kor kezdődő képzésen a részvétel ingyenes.

Leave a Comment

Szerző

Kiss Norbert

Oszd meg!

Bejelentkezés

Iratkozz fel, hogy értesülj az újdonságokról!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll to Top